Poskus umora

Potrjeno, Ivan, ki je ženi Anici v obraz potisnil goreč vzglavnik, bo sedel deset let

S.R./STA
15. 7. 2019, 09.21
Posodobljeno: 15. 7. 2019, 09.23
Deli članek:

Višje sodišče je v primeru Ivana Mikca pritrdilo prvostopenjskemu sodišču, ki je obtoženemu za poskus umora žene prisodilo deset let zapora. Obtoženi je v ženo, med tem ko je spala, potisnil goreč vzglavnik.

Boris Blaič
Odvetnica obtoženega Mikca je napovedala vložitev zahteve za varstvo zakonitosti.

"Deset let je primerna in pravična kazen," je višje sodišče pritrdilo novomeškemu okrožnemu sodišču, ki je 67-letnega Ivana Mikca iz Svetega Vrha pri Mokronogu spoznalo za krivega poskusa umora žene. 

Obtoženi je 5. maja lani v ženo Anico potisnil goreč vzglavnik, da je začela goreti po obrazu, vratu in prsnem košu. Hude opekline po glavi je pri tem dobil tudi obtoženi, zaradi tega je bil nekaj dni v komi. V času storitve kaznivega dejanja je oškodovanka spala in ni mogla slutiti moževe namere. 

Mikec naj bi bil tisti dan slabe volje zaradi dela doma, po mnenju izvedenke pa naj bi bil tudi odvisnik od alkohola. V času storitve kaznivega dejanja naj bi imel v krvi med 1,74 in 2,14 grama alkohola na kilogram krvi, zaradi vinjenosti pa so bile po mnenju izvedencev njegove zmožnosti razumevanja in obvladovanja v času dogodka bistveno zmanjšane. 

Pogasila se je z mokro brisačo

Ženi obtoženega je po tem, ko se je prebudila, uspelo priti do kopalnice, kljub temu, da je že gorela. Pogasila se je z mokro brisačo, nato pa kljub hudim opeklinam stekla iz hiše ter poklicala reševalce in sina. Opečene je imela dvanajst odstotkov kože, utrpela pa je tudi opekline dihalnih poti. 

Zaradi grozovitosti je za obtoženca tožilstvo zahtevalo 13 let zapora. Mikčeva odvetnica Jasna Simčič pa vztraja, da je šlo za poskus uboja. Napovedala je, da bo na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti. Višje sodišče je namreč zavrnilo vse njene pritožbene navedbe.