Krivec za trk je 59-letni kolesar. Kar naenkrat je zapeljal na levo, pri tem pa ni nakazal spremembe smeri. V tistem trenutku ga je pravilno prehiteval 50-letni voznik osebnega avtomobila. Trčenje je bilo neizogibno. Kolesar je padel in se lažje poškodoval. Če ne bi uporabljal varnostne čelade, bi bile posledice poškodbe najverjetneje precej hujše.

Novomeški policisti ob tej priložnosti ponavljajo nasveti, naj kolesarji redno vzdržujejo kolesa. Dosledno naj upoštevajo prometno signalizacijo in pred spremembo smeri vožnje večkrat pogledajo, kaj se dogaja za njimi, ter pravočasno in odločno nakažejo namen po spremembi smeri. V skupini kolesarjev naj vozijo drug za drugim, skrbno opazujejo dogajanje v prometu in predvidevajo ravnanja drugih udeležencev. Še posebej v temnih delih dneva naj poskrbijo za svojo vidnost in vidnost kolesa in na kolo sedejo le v ustreznem psihofizičnem stanju.

kolesar, avto, trk, velike malence1
PU Novo mesto
Razbito vetrobransko steklo osebnega avtomobila.

V zadnjih petih letih pet mrtvih kolesarjev 

Še nekaj statistike. V zadnjih petih letih so bili na območju Policijske uprave Novo mesto kolesarji udeleženi v 355 prometnih nesrečah. Osem kolesarjev je umrlo, 64 se jih je hudo poškodovalo, 258 je bilo lažje poškodovanih. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so bili: neprilagojena hitrost v več kot tretjini prometnih nesreč, sledita neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran in smer vožnje. Več kot dvesto prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev se je zgodilo v cestah v naseljih, sledijo regionalne ceste. V hujših prometnih nesrečah so bili kolesarji povzročitelji v več kot polovici prometnih nesreč.

kolesar, avto, trk, velike malence2
PU Novo mesto
Hujše poškodbe je preprečila čeleda.