Luksuzni bunker

Mihael Karner pravi, da je vsem jasno, kje se nahaja! Je to vila v Rožni dolini?

Simon Rosc / Arhiv revije Reporter
10. 7. 2019, 19.30
Posodobljeno: 10. 7. 2019, 19.48
Deli članek:

ZDA so v okviru ameriškega programa nagrad o narkotikih (NRP) za informacije, ki bi privedle do aretacije ali obsodbe za domnevne slovenske trgovce z drogami, Mihaela Karnerja, Alenko Karner in Matevža Karnerja, razpisale nagrado v višini pet milijonov ameriških dolarjev (4,5 milijona evrov) za vsakega.

P.L.
Vila Karnerjevih v Rožni dolini.
Karner je za Televizijo Slovenija dejal, da je nagrada, ki jo ponujajo ZDA, nejasna. Glede ponujene nagrade za informacije, ki bi privedle do njihove izročitve ZDA, če bi kdo od trojice potoval v tujino, je dejal, da je "edina legalna pot na območju Republike Slovenije ekstradikcija in nič drugega. Vse drugo je ilegalno in zato kaznivo. Tudi nagovarjanje k temu je kaznivo." Zaveda se, da ameriške oblasti vedo, kje se Karnerji nahajajo: "Vsem je jasno, kje se nahajam. Policija to ve, ne skrivam se, nisem begunec." Če bi odkrito nagovarjali k njihovi ugrabitvi, bi bilo to nagovarjanje h kaznivemu dejanju, je ocenil. Anabolični steroidi, ki jih je prodajal, niso na seznamu prepovedanih substanc, predvideni so bili za rekreativce, njihova uporaba v profesionalnem športu pa je prepovedana, je še dejal Karner.

Kot je navedeno na spletni strani State Departmenta, naj se tisti, ki imajo informacije o Karnerjevih in so zunaj ZDA, obrnejo na najbližje veleposlaništvo ZDA, tisti v ZDA pa na ameriško agencijo za boj proti mamilom (DEA), ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) ali imigracijske in carinske oblasti (ICE) v posameznih ameriških mestih.

Hude obtožbe State Departmenta

State Department na svoji strani še navaja, da so Karnerjevi preprodajalci mamil, ki so domnevno odgovorni za proizvodnjo in razpečevanje več sto tisoč enot anaboličnih steroidov v ZDA. Karnerjevi so pri tem sodelovali z več proizvajalci, veletrgovci, tistimi, ki so opravljali prepakiranja, ali pošiljatelji v več tujih državah. Poleg tega so Karnerjevi, po navedbah State Department, nadzorovali več kot 200 spletnih strani, ki so bile namenjene oglaševanju in prodaji steroidov. Karnerjevi so tudi uporabljali zapleteno shemo slamnatih podjetij ter povezanih bančnih računov za prenos nezakonitih prihodkov, ki so jih prejeli prek različnih plačilnih metod, vključno z Western Union/MonyGram, bančnimi nakazili in kreditnimi karticami.

Buren potek dogodkov

Mihael, Alenka in Matevž Karner so bili v ZDA na podlagi tamkajšnje zakonodaje leta 2010 obtoženi razpečevanja in uvoza anaboličnih steroidov ter pranja denarja. Mihaela in Alenko Karner je avstrijska policija konec leta 2011 aretirala v vili blizu Bad Kleinkirchheima. Avstrijski sodišči sta nato na zahtevo ZDA odredili njuno izročitev, a je nato avstrijsko ustavno sodišče izročitev zaustavilo. Oba so proti plačilu varščine izpustili iz pripora na prostost. Zakonca Karner sta se tudi pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki pa je njuno pritožbo zavrnilo kot nedopustno.

Nesorazmerna kazen

Podeželsko vilo, v kateri so avstrijski organi pregona decembra 2011 aretirali zakonca Karner, naj bi leta 2007 na svoje ime kupil Dejan Donko. Vila v treh etažah s 700 kvadratnimi metri površine ima med drugim dve veliki dnevni sobi s kamnitima kaminoma, šest spalnic s televizorjem in DVD-predvajalnikom, osem kopalnic, talno ogrevanje, sprostitveni center z džakuzijem, dve savni, kamnito kabino za prhanje, kamnito vinsko klet, dve podzemni garaži in sobo z napravami za fitnes.

Mihael Karner je v času prestajanja pripora v Avstriji za revijo Reporter dejal, da sta po njegovem mnenju sodišči v Celovcu in Gradcu po nepotrebnem podlegli neutemeljenim očitkom. »Ameriški dosje vsebuje nekaj trhlih dokazov med letoma 2000 in 2008 (po tem letu ne več), v tem obdobju pa tako po avstrijski kot slovenski zakonodaji priporni razlog ni obstajal. Amerika naju poskuša kaznovati za nekaj, kar je bilo takrat pri nas in v Avstriji povsem dovoljeno,« je dejal Karner, ki je takrat poudaril še, da so ga za iste očitke obravnavali leta 2006 v Avstriji, a so ga oprostili. Po letu 2008 je po avstrijskem zakonu za očitana dejanja možno dobiti največ tri leta zapora, v ZDA pa jima grozi kar 40-letna zaporna kazen. »To disproporcionalnost bi avstrijska sodišča morala upoštevati,« je dejal in ob tem zatrdil, da so navedbe o 40 milijonih evrov zaslužka pri prodaji anaboličnih steroidov neresnične, da gre zgolj za hipotetičen sklepni račun, ki pa ne drži.

O nesorazmernosti kazni pri nas in ZDA je v preteklosti spregovoril tudi Dr. Marko Bošnjak, ki v Sloveniji zastopa zakonca Karner. Ob tem pa še posebej poudarja, da je pogoj za izročitev dvojna kaznivost – da pride do izročitve zakoncev Karner ZDA, morajo biti očitana dejanja kazniva tudi v Avstriji oziroma Sloveniji. Kar pa v tem primeru ne drži.  

Tudi ministrstvo za pravosodje je pred leti že zavzelo mnenje o nesorazmernosti kazni, in sicer da »višina zagrožene kazni v državi prosilki (v tem primeru ZDA, op. p.) ni dejavnik, ki bi vplival na odločitev o izročitvi. Edina izjema je smrtna kazen in v nekaterih državah dosmrtna zaporna kazen«.

P.L.
Parcela na Viču, kjer bi Karner gradil stanovanjsko sosesko.

Očitki o pranju denarja 

Karner že ves čas zavrača očitke o domnevnem pranju denarja po podjetjih v davčnih oazah. Pri ustanavljanju podjetij v off-shore državah ne vidi nič spornega, saj to dopušča zakonodaja. Glede največjega nepremičninskega projekta v Ljubljani, stanovanjskega kompleksa Urbana oaza na ljubljanskem Viču, na zemljiščih, kjer je nekdaj stala tovarna Tovil, pa je Karner za Reporter pojasnil, da je že med letoma 2002 in 2004 kupil polovico zemljišč (od skupno 1,4 hektarja), ki so bila tedaj namenjena industrijski gradnji. Najprej je nameraval tam postaviti tovarno za proizvodnjo generičnih zdravil, kjer bi predvidoma dobilo delo 200 zaposlenih, vendar se investicija zaradi zapletov pri nakupu preostale polovice zemljišč, ki so bila v lasti več lastnikov, ni izšla.

Vila v Lovranu

Karnerji so investirali tudi v nepremičnine na Hrvaškem, kjer so pred leti na elitni lokaciji v Lovranu kupili zemljišče in zgradili luksuzno vilo. Vila se v treh etažah razteza na 650 kvadratnih metrih, sprejme največ deset ljudi, ima pa med drugim veliko in manjšo dnevno sobo, štiri spalnice, pet kopalnic, 70 kvadratnih metrov velik bazen, dve savni, sprostilni center z džakuzijem, solarij, sobo za fitnes, dve pokriti garaži in veliko zunanje parkirišče.

Ljubljanski mestni svet je nato spremenil namembnost zemljišč nekdanje tovarne Tovil in tako tam dovolil stanovanjsko gradnjo. Karner upa, da se bo projekt nadaljeval in zanika očitke, da bodo tam le oprali denar od trgovine z anaboličnimi steroidi. Občina jim je dala pogoj, da je v stanovanjskem kompleksu (ta se bo razprostiral na enem hektarju, preostalega 0,4 hektarja pa bo zelenih površin) tudi vrtec, saj vrtcev v Ljubljani primanjkuje. Nazadnje so zgodbo o Urbani oazi sredi Viča, ki naj bi prinesla od 140 do 200 novih stanovanj, mediji obudili lani, ko se je pisalo o navezi Karnerja z Rajkom Hrvatičem, a so se na okope postavili okoliški stanovalci, ki prek civilne iniciative zahtevajo, da na zelenici namesto betonske džungle zraste gozd.

Kje se skrivajo?

Nepremičnine Karnerji zares težko skrijejo. Od mogočne brunarice v mondenem avstrijskem Bad Kleinkircheimu, do vile v hrvaškem Lovranu in razkošne vile sredi ljubljanske Rožne doline, ki naj bi jo zakonca odkupila od Danila Slivnika, ženinega strica. Kje se skrivajo pred prežečim tigrom iz ZDA, je težko reči. Po nekaterih informacijah naj bi bila to prej omenjena vila, iz katere naj ne bi upali pomoliti nisi nosu. Na prvi pogled se zdi tudi življenje na tej strani luže precej podobno zaporu tam čez. O visoki ceni je Karner že spregovoril: »Ob vsem tem smo plačali že tako veliko ceno. Doživeli tragično smrt ženinega strica Danila Slivnika, z 'dopinškim' zmerjanjem so nam uničili dobro ime, hčerke imajo psihične travme, saj so bile priča najini aretaciji in bile nato od obeh staršev zaradi odreditve pripora ločene skoraj tri mesece.«

U.S. Department of State
Matevž Karner

U.S. Department of State
Mihael Karner

U.S. Department of State
Alenka Karner