Kdo je kriv za tragedijo?

FOTO: Enoletna Chloe padla v smrt: dedek ni opazil, da je okno odprto

S.R.
10. 7. 2019, 07.53
Posodobljeno: 10. 7. 2019, 08.19
Deli članek:

Znanih je več podrobnosti o nedeljski tragediji v portoriškem pristanišču San Juan, kjer je z enajstega nadstropja križarke v globino padla enoletna Chloe.

Michael Winkleman
Tragično preminula Chloe.

Družino Wiegand iz ameriške zvezne države Indiana je nedeljo v pristanišču San Juan v Portoriku doletela nepopisna tragedija. Njihova še ne dve leti stara Chloe je skozi odprto okno križarke »Freedom of the Seas« padla slabih 50 metrov v globino. Pristala je na betonskem pomolu in malo pozneje v bolnišnici umrla. 

Zdaj na dan prihaja vse več informacij o dogajanju v ključnih trenutkih pred tragedijo, družina Wiegand pa za tragedijo krivi ladijsko družbo Royal Caribbean, ki je organiziralo križarjenje. Royal Caribbean je sicer ena največjih tovrstnih družb na svetu. Portoriška policija je za tiskovno agencijo Associated Press sprva postregla z informacijo, da je Chloe dedku ušla iz rok, ko jo je ta držal skozi odprto okno, a ta potek dogodkov zdaj ostro zanikajo tako družina kot policija v Indiani.

Michael Winkleman
Prizorišče tragedije.

Kot na hokejski tekmi

Po zadnjih informacijah naj bi dedek Salvatore Anello svojo vnukinjo Chloe dvignil in posadil na mesto, kjer bi se lahko naužila panoramskega razgleda s križarke. Vse skupaj naj bi se dogajalo v prostoru z igrali za otroke, Salvatore pa naj ne bi opazil, da je eno od oken odprto, poroča britanski BBC. Kot je na novinarski konferenci v Miamiju pojasnil odvetnik družine Michael Winkleman, je šlo za »tragično nesrečo, ki pa jo je bilo mogoče preprečiti.« Chloe naj bi na hokejskih tekmah svojega brata z rokicami rada tolkla po pleksi steklu, podobno naj bi se zgodilo tukaj, a se na nesrečo niti ona niti dedek nista zavedala, da vsa okna niso zaprta. Tako naj dedku ne bi zdrsnilo oziroma za tragedijo naj ne bi bila kriva izguba ravnotežja, temveč golo dejstvo, da nihče ni pričakoval odprtega okna. »Vsi poznamo primer, ko se nekdo zaleti v steklena vrata, za katera misli, da so odprta, no, tukaj se je pripetilo ravno obratno,« je dejal Winkleman, ki je še zatrdil, da bi moralo biti okno zaprto ali vsaj opremljeno s kakršnim koli opozorilnim znakom.

Pri ladijski družbi so dejali, da so zaradi tragedije »globoko užaloščeni,« a da iz spoštovanja do družine zadeve ne bodo nadalje komentirali.

Michael Winkleman
Chloe na eni od bratovih hokejskih tekem.