skupni jezik našli mimo sodišča

Zlati maturant Simon dekle razmesaril kot demona iz računalniške igre

S.S.
10. 7. 2019, 06.50
Posodobljeno: 10. 7. 2019, 10.51
Deli članek:

Za umor 23-letne Klavdije Čučnik je bil Simon Vogel maja lani pravnomočno obsojen na 17 let zapora, te dni pa se je za družino pokojne zaključilo še eno poglavje te tragične zgodbe.

Arhiv Novice Svet24
Priznal je, da je pred krvavim obračunom preveč igral računalniške igrice, predvsem Half-Life, povrhu pa eksperimentiral z drogo, s tripi, ekstaziji in gobami.

Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča je potekal postopek v tožbi Klavdijine matere Renate Čučnik, ki je od morilca zahtevala okrog 70 tisoč evrov odškodnine zaradi hudih duševnih bolečin, občutka nemoči in zdravstvenih težav.

Vogel je z nožem napadel svojo žrtev in jo štirikrat zabodel v hrbet, ko je že ležala na tleh, pa še najmanj petkrat v prsni koš. Potem je vzel kladivo in Klavdiji s 14 udarci povsem izmaličil glavo oziroma obraz. 

Poravnalni narok pred enim letom ni uspel, te dni pa se je postopek zaključil z zunajsodno poravnavo. Višina odškodnine, ki so jo Voglovi plačali Čučnikovi, ni znana. Spomnimo: tragedija se je po najbolj črnem scenariju zgodila 4. junija 2017 okoli 16. ure v družinski hiši obtoženca v Sostrem, ko je takrat 20-letnik svoje dekle na grozovit način umoril z nožem in kladivom, ker je po lastnih besedah v njej prepoznal demona iz računalniških igric. Vogel je krivdo priznal, v svoj bran pa je povedal, da se je že v srednji šoli počutil oddaljenega od družbe, zaradi česar se je začel zapirati vase. Priznal je, da je pred krvavim obračunom preveč igral računalniške igrice, predvsem Half-Life, povrhu pa še eksperimentiral z drogo, s tripi, ekstaziji in gobami.

Zahrbten napad z nožem in kladivom

Po mnenju psihiatričnega izvedenca je bil motiv za umor večplasten. Mešana osebnostna motnja, škodljiva raba drog, vse strožje postopanje doma, saj so mu »grozili« z odselitvijo in komuno, destruktivno-simbiotična narava zveze s Klavdijo (ona je bila slepo zaljubljena vanj, on pa jo je po besedah njene mame izkoriščal in provociral) … to so nekateri vzroki, ki so 20-letnika pripeljali do tega, da je kritičnega dne, ko je prišel iz kopalnice, z nožem napadel svojo žrtev in jo štirikrat zabodel v hrbet, ko je že ležala na tleh, pa še najmanj petkrat v prsni koš. Potem je vzel kladivo in Klavdiji s 14 udarci povsem izmaličil glavo oziroma obraz. Po mnenju izvedenca ima mladenič precej svojski pogled na realnost, ki izhaja iz njegovih lastnih potreb. Visoko se ceni. Je nadpovprečno inteligenten, navsezadnje je bil zlati maturant, osebnostno in čustveno pa je manj zrel kot njegovi vrstniki. Ne zmore brez staršev. Z ljudmi, ki so mu blizu, manipulira in pričakuje popolno oskrbo. Če so njegova pričakovanja ogrožena, pa pobesni.