Kriminalka na Goriškem

Iračan, ki je taksista napadel z olfa nožem, prispel iz Italije

S.R./STA
8. 7. 2019, 15.02
Posodobljeno: 8. 7. 2019, 16.07
Deli članek:

Znanih je več informacij o včerajšnjem incidentu na Goriškem, kjer je migrant z nožem napadel taksista, nato pa še policista. Ustavil ga je šele strel v nogo.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kot smo že poročali, so novogoriški policisti včeraj popoldne posredovali na cesti pri Vogrskem, kjer sta občana opazila okrvavljenega moškega. Tega je z nožem napadel migrant, iraški državljan. Z nožem v roki se je nato pognal tudi proti policistoma, ki sta prva prispela na kraj. Eden od njiju je najprej poskusil z opozorilnim strelom v zrak, ker pa napadalca tudi to ni odvrnilo, ga je ustrelil v spodnji del noge. Policista sta ga nato obvladala in olisičila. Odpeljali so ga v šempetrsko bolnišnico, kjer je ostal v zdravniški oskrbi in pod policijskim nadzorom, saj so zoper njega odredili pridržanje. Tudi policistu, ki se je v intervenciji lažje poškodoval, so nudili zdravniško oskrbo. 

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Evgen Govekar, vodja sektorja uniformirane policije pri PU Nova Gorica, je napadalec 26-letni iraški državljan, ki je v taksi vstopil v Vrtojbi. Iračan se je nekaj časa mudil v okolici trgovine na nekdanjem mejnem prehodu na Vrtojbi, nato pa od tamkajšnje trgovke zahteval, naj mu pokliče taksi. Na njen klic se je odzval taksist iz Nove Gorice, ki naj bi Iračana odpeljal do Ljubljane. Taksista je napadel z olfa nožem, in sicer po tem, ko je ta pri Vogrskem ustavil, saj je ugotovil, da 26-letnik nima dovolj denarja za vožnjo do Ljubljane. Voznik taksija se je napadalca obranil najprej z rokami, nato pa je zapeljal s ceste in pobegnil iz vozila. Iračan je nato vozilo poskušal ukrasti, da bi sam nadaljeval pot proti prestolnici, a mu je to preprečil prihod policistov.

Policistoma, ki sta prispela na kraj dogajanja, je poškodovani taksist nakazal, da je osumljenec v avtomobilu.Ko je prispela patrulja, je v vozilu že stikal žice in ga poskušal prižgati, poroča portal 24ur. »Če ne boste ubili vi mene, bom ubil jaz vas,« je dejal policistoma, ko sta pristopila, ob tem pa naj bi omenjal tudi Alaha. Osumljenec je izstopil, se najprej ustavil, nato pa napadel enega od policistov. Ta je s pištolo zato najprej ustrelil v zrak, nato pa napadalca v spodnji del desne noge.

Tako sta ga ustavila in vklenila, kasneje pa ga je tako kot taksista reševalno vozilo odpeljalo na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Govekar je povedal, da je bil taksist lažje poškodovan in je že v domači oskrbi, osumljenega napadalca pa so ponoči operirali. Takoj ko bo mogoče, ga bodo zaslišali, pristojno državno tožilstvo pa bo kasneje odločilo o morebitnem predlogu za pripor.

O poškodovanem taksistu sta policijo sicer obvestili dve voznici, ki sta v tistem trenutku peljali mimo in videli okrvavljenega moškega.

26-letnik, ki pri sebi ni imel dokumentov, telefona ali denarja, je v Slovenijo sicer prispel iz Italije. Policisti so še ugotovili, da je bil leta 2017 aretiran v Franciji, med letoma 2018 in 2019 pa je prebival v Nemčiji, tam vložil tudi prošnjo za pridobitev azila, a naj mu te ne bi odobrili. Zaenkrat še ni znano, kje je vstopil v schengenski prostor.

»Strokovno in prisebno« 

Tako premier Marjan Šarec kot generalna direktorica policije Tanja Bobnar sta ob robu današnjega obiska na južni meji ocenila, da je policist ravnal strokovno. Šarec, ki se danes na južni meji seznanja s problematiko ilegalnih prehodov meje, je dejal, da se takšni primeri dogajajo, pri čemer pa da je slovenska policija kar uspešna. V izogib ugibanjem, ali je policist ravnal prav, je tudi ocenil, da je »ravnal strokovno in tako je tudi prav.« Bobnarjeva je oba policista pohvalila. Po njenih besedah sta s hitrim in učinkovitim ukrepanjem preprečila še kakšno hujše kaznivo dejanje, za kar jima gre vsa zahvala. 

Povedala je, da sta bila tako policistu kot napadalcu nudeni ustrezni psihološka pomoč in zdravniška oskrba. Na podlagi zakona so ustanovili tudi komisijo, ki jo v takih primerih vedno ustanovijo, in bo preverila zakonitost uporabe prisilnega sredstva. Policija primer po besedah Bobnarjeve intenzivno preiskuje, pri čemer so do zdaj ugotovili, da je osumljenec prišel iz smeri Italije. 

26-letni Iračan je osumljen poskusa odvzema motornega vozila, preprečitve uradnega dejanja in tudi poskusa umora oziroma povzročitve lažje telesne poškodbe.