Krvavi San Fermin

FOTO: Biki v Pamploni prvi dan nasadili pet ljudi

S.R.
8. 7. 2019, 09.49
Posodobljeno: 8. 7. 2019, 10.00
Deli članek:

Na slovitem teku pred biki v španski Pamploni so včeraj zabeležili pet žrtev. Bližnji stik z rogovi oziroma bikovimi kopiti so preživeli trije Španci in dva Američana.

Profimedia
Tradicionalni tek pred biki na festivalu San Fermin.

Pet huje poškodovanih na včerajšnjem tradicionalnem teku pred biki v Pamploni je pristalo v bolnišnici. Eden naj bi bil v kritičnem stanju, medtem ko so preostali štirje zunaj življenjske nevarnosti. Reševalci so na kraju oskrbeli še 48 ljudi. Festival San Fermin sicer traja več dni, včeraj pa so izvedli šele prvega v vrsti tekov pred biki, ki se bodo v teh dneh zvrstili v starem mestnem jedru Pamplone na severu Španije. Dnevno na ulice spustijo šest bikov.

Reuters
Tradicionalni tek pred biki na festivalu San Fermin.

Mnogi po svetu se sprašujejo, čemu služi ta »zabava,« ko se ljudje na ulicah v znak poguma nastavljajo krdelu rogatih kopitarjev. Čeprav imajo reševalci kot vedno polne roke dela, smrtnih žrtev med ljudmi letos na srečo še niso zabeležili, a je na drugi strani znana usoda bikov. Te po gonji skozi mestno jedro odženejo v areno, kjer jih ubijejo bikoborci. Od leta 1911 je na teku pred biki umrlo 16 udeležencev, zadnji leta 2009. Lani se je med tekom poškodovalo 42 oseb.Vse skupaj povsem nepotrebno, pravijo razne organizacije, s čimer pa se seveda ne strinjajo zanesenjaki, ki se redno udeležujejo San Fermina. Protesti proti temu tradicionalnemu dogodku so množični, a je množična tudi podpora festivalu, ki sicer vključuje tudi različne koncerte in verske shode. Samo letos denimo pričakujejo več kot milijon obiskovalcev.

Profimedia
Tradicionalni tek pred biki na festivalu San Fermin.