Usodna nesreča pri delu

Smrt v Spodnji Velki: zadel v enega od vodnikov, streslo ga je 20.000 voltov

J.P.
4. 7. 2019, 12.05
Posodobljeno: 4. 7. 2019, 12.23
Deli članek:

Pregorela je visokonapetostna varovalka. Da bi jo zamenjal, je moral splezati na električni drog

Bobo
Ob udaru je padel z droga na tla in negiben obležal (fotografija je arhivska).

Včeraj malo pred 14. uro je v Spodnji Velki zmanjkalo elektrike. Elektro Maribor, ki jo dobavlja, je na teren poslalo nadzornega monterja, ki je ugotovil, da je v tamkajšnji transformatorski postaji pregorela visokonapetostna varovalka. O tem je obvestil pristojna sodelavca.

Da bi jo zamenjala, je 59-letni delavec splezal približno šest metrov visoko na električni drog. Tam naj bi se čez čas odpel z varnostnega pasu, ob tem pa zadel v enega od vodnikov, pri čemer ga je streslo okoli 20.000 voltov električne napetosti. Ob udaru je padel z droga na tla in negiben obležal. Na pomoč mu je takoj priskočil sodelavec, pridružila pa sta se mu domačin, na katerega posestvu stoji električni drog in policist Policijske postaje Gorišnica, ki stanuje v bližini. Oživljali so ga do prihoda reševalcev, a mu ni bilo pomoči.

Dogodek so potrdili tudi v Elektru Maribor, na kraj nesreče je takoj odšel tudi predsednik uprave Boris Sovič s sodelavci. Kot so še dodali, so pretreseni ob tragični izgubi sodelavca, ki je umrl ob požrtvovalnem opravljanju svojega dela, poroča STA.

Ogrožanje varnosti pri delu

Ogled kraja nesreče pri delu je vodil dežurni preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Mariboru. Neposredno so ogled izvajali mariborski kriminalisti,
navzoča pa je bila tudi mariborska dežurna okrožna državna tožilka in pristojna delovna inšpektorica.

"Preiskovalni sodnik je odredil nekatera dodatna preiskovalna opravila, državna tožilka pa je kriminalistom podala potrebne usmeritve za nadaljnje delo. Kriminalistična preiskava nesreče se zato nadaljuje v cilju ugotavljanja elementov kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu po 201. členu Kazenskega zakonika (KZ-1)," so sporočili z mariborske policijske uprave.