Vandalizem

FOTO: Neznanci v Ljubljani oskrunili Kidriča, Mrlaka in druge spomenike

S.R.
3. 7. 2019, 11.20
Posodobljeno: 3. 7. 2019, 14.48
Deli članek:

Neznani vandali so ponoči v prestolnici več spomenikov oskrunili s parolami, uperjenimi proti nekdanjemu režimu.

SD
Spomenik revolucije na Trgu republike.

Nočni dogodek, kjer so neznanci na več lokacijah v Ljubljani onečastili spomenike, tako ali drugače povezane z nekdanjo skupno republiko, že preiskujejo ljubljanski policisti. Iz PU Ljubljana so potrdili, da je bilo z različnimi vsebinami oskrunjenih šest spomenikov. Onečastili so denimo spomenik Borisa Kidriča v Parku Sveta Evrope, nekdaj Kidričevem parku, spominsko znamenje padlim v NOB pred viško gimnazijo, spomenik revolucije na Trgu republike, spomenik talcem in spominsko obeležje Toniju Mrlaku v Rožni dolini. Policisti o primeru vodijo predkazenski postopek, o zadevi pa so obvestili tudi tožilstvo.

SD
Spomenik Borisu Kidriču v Parku Sveta Evrope.

Na dogodek so se že odzvali v stranki SD, kjer skrunitev močno obsojajo. »Obžalujem in obsojam grafite na spomenikih na Trgu republike. Vsebina grafitov kaže, da ne gre samo za vandalizem, ampak za spodbujanje nestrpnosti in sovraštva. V Sloveniji ni in ne sme biti prostora za kakršnokoli obliko nestrpnosti,« je na družabnem omrežju zapisal Milan Brglez, medtem ko so bili v njegovi stranki še bolj gostobesedni. V odzivu za javnost so denimo zapisali, da gre »več kot očitno za organizirano skrunitev spomenikov, ki so trajne priče naše skupne zgodovine.« 

SD
Spomenik talcem v Rožni dolini.

Odziv stranke SD objavljamo v celoti: 

»Socialni demokrati ostro obsojamo več kot očitno organizirano skrunitev spomenikov v Ljubljani, ki so trajne priče naše skupne zgodovine. Iz te zgodovine se namreč vsak dan, tudi ob poti na delo, učimo, pa naj gre za še tako kontroverzne trenutke, da bi v prihodnosti znali ravnati drugače, da bi preprečili trpljenje, da bi kot družba napredovali. 

Ne glede na prepričanja, nihče nima pravice skruniti skupnega spomina, ki je naša skupna osnova za pogled v prihodnost. Morda na različna obdobja zgodovine gledamo različno, zato se o tem pogovarjamo in skozi enotnost v sedanjosti celimo rane preteklosti. Različnost pa ne sme nikoli legitimirati skrunitev pomnikov skupne zgodovine. 

Ob tem sprašujemo, v kakšni stiski so ljudje, ki načrtno oskrunijo spomenik človeka, ki je bil sestreljen med prevozom kruha, in se je kot vojak JNA dogovarjal za prestop v vrste Teritorialne obrambe. Če je to dejanje klic na pomoč, potem javno sporočamo, da so naša vrata odprta za vse, ki jo potrebujejo. Drugače namreč ni mogoče razložiti skrunitve spomenika predsedniku prve slovenske vlade ali pa spomenika revolucije, ki je prinesla socialno, ekonomsko in narodno osvoboditev Slovencev. 

Socialni demokrati se zavedamo, da so izkušnje polpretekle zgodovine za marsikoga neskončno boleče, vendar skrunitve ne bodo prinesle pomiritve in enotnosti. Spoštovanje preteklosti in njenih naukov, sodelovanje v sedanjosti in skupno iskanje poti v prihodnost je naša edina pot. 

Spomeniki naj spominjajo in opominjajo, naša dejanja pa naj potrjujejo, da smo se iz naukov zgodovine česa naučili in smo danes zato boljši.«

SD
Spomenik revolucije na Trgu republike.

SD
Spominsko znamenje padlim v NOB pred gimnazijo Vič.

SD
Spominsko znamenje padlim v NOB pred gimnazijo Vič.

SD
Spomenik revolucije na Trgu republike.

SD
Spominsko obeležje Toniju Mrlaku v Rožni dolini.

SD
Spomenik revolucije na Trgu republike.