Šok na sredozemskem otoku

VIDEO in FOTO: Stresel se je celoten Ciper, je na otok padla ruska raketa?

S.R.
1. 7. 2019, 11.45
Posodobljeno: 1. 7. 2019, 13.36
Deli članek:

Na območju na severu Cipra je ponoči odjeknila silovita eksplozija. Je šlo za v Rusiji izdelano raketo, ki je del sirskega sistema protiraketne obrambe?

Reuters
Posledice nočne eksplozije na Cipru.

Tako ocenjuje Kudret Özersay, zunanji minister samooklicane Turške republike Severni Ciper, ki je dogodek komentiral na družabnem omrežju Facebook. Predmet, ki je povzročil eksplozijo, je na Ciper padel ravno v trenutku izraelskega raketnega napada na Sirijo, v katerih je umrlo 15 ljudi, med njimi tudi civilisti.

Izraelska vojska je po poročanju STA zadela več iranskih položajev v bližini Damaska, med tarčami pa sta bila tudi raziskovalni center in vojaško letališče v bližini Homsa, kjer so nameščeni Iranci in pripadniki libanonskega gibanja Hezbolah. Med ubitimi provladnimi borci je bil en Sirec, ostali pa so bili tujci.

Označbe na najdenih ostankih rakete, ki je padla na Ciper, so sicer enake tistim, ki so jih našli na raketi sistema S-200, ki je lani padla na Turčijo.

»Po prvih ocenah gre za rusko raketo ... ki je bila del nočne protiraketne obrambe zaradi zračnih napadov na Sirijo ter je zgrešila svoj cilj in padla na našo državo,« je zapisal Özersay. Domnevna raketa je na srečo zadela gorski predel severno od Nikozije. Eksplodirala naj bi nekoliko nad tlemi, zaradi česar za seboj ni pustila kraterja.