Velika zver

Vrh nad Želimljami: medvedka napadla 80-letnico. Sledi odstrel, isto bi lahko doletelo tudi njene mladiče

J.P.
22. 6. 2019, 08.37
Posodobljeno: 22. 6. 2019, 13.53
Deli članek:

Zgodilo se je ob pol šestih zjutraj.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ob približno pol šestih zjutraj je v Vrhu nad Želimljami osebo napadla medvedka in jo poškodovala. Gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva so zavarovali kraj dogodka in oskrbeli poškodovano osebo, dokler niso prešli reševalci. Ti so jo prepeljali v ljubljanski klinični center. Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, je medved napadel 80-letno občanko. Dodali so še, da ni huje poškodovana in da njeno življenje ni ogroženo.

Do dogodka prihaja v času okrepljenih opozoril glede napadov zveri na drobnico in njihovih vpadov v življenjski prostor ljudi, zaradi česar se posledično povečujejo škode, med prebivalci na območjih z največjo gostoto medvedov in tudi volkov pa je občutek varnosti omajan. Pod pritiskom predstavnikov kmetov in civilne družbe je zato DZ prav ta teden potrdil omenjeni interventni zakon, katerega namen je poseči v prenamnoženo populacijo medveda in volka. Po zakonu je predviden odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave.

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da so poleg policistov posredovali še lovci Lovske družin Škofljica in intervencija skupina za velike zveri iz Zavoda za gozdove.

Kot je za 24ur dejal Mitja Spindler, starešina Lovske družine Škofljica, je 80-letnica utrpela poškodbe po desni strani telesa, je pa medvedka ni ugriznila. V bolnišnici se je medtem po pisanju portala izkazalo, da si je ob padcu zlomila kolk.

Kot je pojasnil Spindler, sta domačina zjutraj slišala glasove, ki so zveneli, kot da je nekdo v stiski. Zato sta 80-letna občana odšla ven pogledat, ali kdo potrebuje pomoč. Ko se je ženska spustila po dvorišču, je na njo planila medvedka in jo zbila na tla, nato pa začela udarjati po njej. Njen mož je nato začel kričati in klicati na pomoč, tako da so ven prišli še drugi sosedi in medvedka se je prestrašila ter zbežala.

Po Spindlerjevih besedah je medvedka že minulo nedeljo zjutraj napadla tekača na gozdni poti v bližini, a je uspel pobegniti, tudi zato, ker je imel pri sebi strašilno pištolo in je bil telesno bolj pripravljen.

Vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo pri Zavodu za gozdove Slovenije Marko Jonozovič je po pisanju medijev že pridobil soglasje za odstrel medvedke. Načrt za odstrel naj bi pripravili popoldne, odločba za odstrel pa velja do prihodnje nedelje.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo z mladiči, je Spindler za 24ur odgovoril, da bodo mladiče, če so letošnji, prav tako odstrelili, saj brez matere ne bodo preživeli. Če so lanski, pa se jih bo pustilo. Po prvih ugotovitvah naj bi bila mladiča stara že eno leto, je dodal Spindler.

Politični odzivi

Po napadu se že pojavljajo prvi politični odzivi. Tako sta se prek Twitterja že odzvala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in premier Marjan Šarec. Zadnji je ministrico pohvalil za predlog interventnega zakona o odvzemu medveda in volka.

Pivčeva je tako tvitnila, da se je zgodilo tisto, česar se je najbolj bala, da je medved je napadel človeka v neposredni bližini naselja. Občanki želi hitro in uspešno okrevanje. "Bodimo previdni, zavedajmo se, da je za uspešno sobivanje potrebno spoštovanje, a tudi ohranjanje pravega ravnovesja," je dodala.

Premier Šarec pa je zapisal: "Vse ima svoje meje, tudi skrb za okolje. Ko pride do človeške žrtve, ni nikjer ne sodišč, ne drugih organizacij. Vsi obmolknejo."

Zato je ministrica Pivec po njegovem prepričanju ukrepala pravilno in predlagala interventni zakon, ki ga je v proceduro nato kljub ne povsem usklajenim stališčem vložilo okoljsko ministrstvo. "Vsega ne moremo rešiti, se pa moramo truditi," je dodal Šarec.