Je žrtev še več?

Tujca v Ljubljani ropala prostitutke in se nad njimi izživljala, ena je bila celo posiljena

J.P.
21. 6. 2019, 14.23
Posodobljeno: 21. 6. 2019, 14.27
Deli članek:

Kriminalisti ljubljanske policijske uprave so od aprila pa do sredin junija na območju Ljubljane preiskali pet oboroženih ropov. Žrtve so bile prostitutke, oropane so bile v stanovanjih. Ena je bila tudi posiljena.

Profimedia
Žrtve so potrebovale zdravniško pomoč.

Na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov sta kaznivih dejanj osumljena 34-letni državljan Bosne in Hercegovine ter 18-letni državljan Srbije. "Osumljenca sta kazniva dejanja izvrševala nasilno, žrtvam grozila z orožjem, nasilje pa stopnjevala, saj sta se v enem izmed prijavljenih primerov nad dvema žrtvama izvršila posilstvo in spolno nasilje na poniževalen način. Žrtve sta kontaktirala preko objavljenih telefonskih številk na spletnih straneh," so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

34-letnik se je v začetku aprila dogovoril z žrtvijo dogovoril za spolne storitve v stanovanju in ji takoj po vstopu zagrozil s pištolo. Zahteval je, da se uleže na tla; skušal ji je zvezati roke, a se mu je uprla. Žrtev je pretepel, vseskozi grozil z orožjem in zahteval denar, katerega mu je zaradi strahu osumljencu tudi izročila. Zaradi poškodb je končala v ljubljanskem kliničnem centru.

Osumljenca sta sredi junija vzpostavila stik z dvema ženskama in se dogovorila za spolne storitve. Tudi tokrat sta po vstopu grozila s pištolo, ju pretepala in zahtevala denar – tudi, ko sta v stanovanju že našla denar. Ker denarja nista imeli, sta postala še bolj nasilna. Zvezala sta ju in pretepala, jima grozila s pištolo in nožem ter se nad obema "spolno izživljala na posebno poniževalen način." Pri tem je 34-letnik eno od žrtev tudi posilil. Tudi ti dve žrtvi sta končali v ljubljanskem kliničnem centru.

Na Obali

Ljubljanski policisti so ju v sodelovanju s kolegi z Obale v sredo izsledili v Piranu. "Ker je obstajal sum, da sta obrožena, prav tako pa sta dejanja
izvrševala izjemno nasilno, so prijetje izvedli kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov in policisti Specialne enote iz Generalne policijske uprave," so sporočili z ljubljanske policijske uprave. Zoper oba je bilo odrejeno pridržanje po Zakonu o kazenskem postopku in bosta v roku 48 ur privedena k preiskovalnemu sodniku zaradi dveh kaznivih dejanj ropov, posilstva in spolnega nasilja.

Eden stari znanec policije

Za rop je po Kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora od enega do desetih let, za kaznivo dejanje posilstva in kaznivo dejanje spolnega nasilja pa je
zagrožena ista višina zaporne kazni in sicer od treh do 15 let zapora.

34-letni osumljenec je bil v Sloveniji že večkrat pravnomočno obsojen za kazniva dejanja zoper premoženje, tudi z elementi nasilja. Drugi osumljenec v Sloveniji ni bil obravnavan, je pa bil v svoji matični državi.

Kazensko ovadbo bodo policisti v nadaljevanju dopolnili še za tri kazniva dejanja rope, katerih žrtve so bile prav tako ženske, ki so proti plačilu nudile spolne usluge, dejanja pa so bila izvršena na isti način v mesecu maju in juniju. "Pri preiskovanju smo zaznali zadržanost žrtev ob podaji prijav, zaradi česar obstaja verjetnost, da je bilo tovrstnih kaznivih dejanj izvršenih morda še več, niso bila pa prijavljena policiji. Zato bi na tem mestu izkoristili priložnost in morebitne žrtve tovrstnih dejanj pozvali, da jih naznanijo policiji na številko 113 ali anonimni telefon 080 1200."