Afera klicni centri

V hiši se je nahajalo več kot 30 tujcev, nekatere med njimi je priča videla kot nekakšne vodje

S.R./STA
18. 6. 2019, 15.53
Posodobljeno: 23. 7. 2019, 09.24
Deli članek:

Na mariborskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje zdaj le še šestim članom domnevne slovensko-tajvanske kriminalne združbe, ki jih obtožnica bremeni trgovine z ljudmi pri delovanju nezakonitih klicnih centrov. Eden od štirih Tajvancev se je namreč na prejšnjem naroku odločil priznati očitke in sprejeti kazen.

Policija.si
Priča je na današnjem zaslišanju pojasnila, kaj je med hišno preiskavo videla v prostorih.

Na današnjem naroku so med drugim na zahtevo obrambe zaslišali osebo, ki so jo kriminalisti januarja lani povabili, da se kot priča udeleži hišne preiskave na Dolgem mostu v Ljubljani, kjer naj bi obdolženi upravljali z enim od nezakonitih klicnih centrov. 

Skupaj naj bi od novembra 2015 na različnih lokacijah v Sloveniji in Zagrebu vzpostavili nezakonite centre, v katere so zaprli najmanj 63 tujih državljanov, večinoma s Kitajske oziroma Tajvana. Tam so jim odvzeli osebne dokumente, denar in mobilne telefone ter jih prisilili, da so po navodilih vodje posameznega centra vzpostavljali stike z večinoma kitajskimi strankami in jih napeljevali v nakazila denarja. 

Tako je priča opisala prostore

Priča je danes sodnemu senatu pod vodstvom Boštjana Polegeka najprej prebrala svojo izpoved, kar je, še preden je zares začel, ujezilo zagovornike nekaterih obdolženih, ki so namigovali na to, da naj bi ji besedilo spisal nekdo drug. Sodnik je vse njihove pripombe zavrnil in priči dovolil, da je natančno opisala prostore v hiši. 

Kot je povedala, je bilo v njej več prostorov, v katerih so bile delovne mize s prenosnimi telefoni in tabličnimi računalniki ter slušalkami in navodili na papirju. V hiši se je nahajalo več kot 30 tujcev, nekaj med njimi je sam videl kot nekakšne vodje, saj so imeli bolje opremljeno pisarno in v njej škatle s telefoni in tablicami. Ob prihodu specialne enote sta dva pobegnila v zgornje prostore in se zaklenila v pisarno. 

policija.si
Zaseženi telefoni.

Klic kriminalista je priča dobila dan pred preiskavo

Kriminalisti so vse ljudi v pisarnah identificirali in pregledali računalnike. Z njimi so komunicirali s pomočjo prevajalca, danes zaslišana priča pa je na vprašanje obrambe potrdila, da so jim pred tem prebrali pravni pouk, a se ni spomnila, če vsakemu posebej ali kar vsem skupaj. Kot je še dodala, je bila pri preiskavi prisotna ves čas, tam pa sta bila tudi dva tuja policista. 

Na vprašanje, kako je sploh postala priča v preiskavi, je pojasnila, da so nekateri študentje fakultete za varnostne vede eni od profesoric dali pobudo, da so pripravljeni sodelovati na tem področju. Klic kriminalista je dobila dan pred preiskavo, sicer pa je šlo za povsem prostovoljno sodelovanje, od katerega na fakulteti ni imela kakšne koristi. Tudi s kriminalisti se po preiskavi ni več slišala.

Le še šesterica

Mariborsko sodišče sicer postopek nadaljuje le še za šesterico obtoženih, pri čemer se vsi trije slovenski državljani - brata Allen in Tomislav ter njun oče Josip Cvek, zdaj branijo s prostosti, trije Tajvanci pa so še vedno v priporu. Četrti Huang Tsun Siao se je na prejšnji obravnavi namreč odločil priznati očitke. 

Sodni senat je zato v celoti sledil predlogu tožilke specializiranega tožilstva Darje Šlibar, ki je zanj predlagala tri leta in osem mesecev zapora ter denarno kazen, po izteku kazni pa še izgon iz Slovenije. Obsojeni namerava sicer zaprositi za to, da bi kazen odsedel na Tajvanu. 

Večji del prič je tako mariborsko sodišče že zaslišalo, a sojenja še ne bo tako kmalu konec. Naroki so namreč razpisani še vso jesen. Po sodnih počitnicah naj bi predvsem brali listine in poslušali telefonske prisluhe.