Prebivalstvo na ulicah

VIDEO: Jug Kitajske stresel močan potres, poročajo tudi o žrtvah

S.R.
17. 6. 2019, 19.43
Posodobljeno: 17. 6. 2019, 20.14
Deli članek:

Kitajsko provinco Sečuan je malo pred 23. uro po lokalnem času stresel močan potres magnitude 5,9. Poročajo tudi o več poškodovanih. Umrli naj bi najmanj dve osebi.

Profimedia
Po potresu se je prebivalstvo zbralo na ulicah.

Žarišče potresa je bilo 10 kilometrov pod zemljo in približno 19 kilometrov južno od mesta Changning, kjer na širšem območju mesta prebiva dobrih 400.000 prebivalcev. Potres je imel magnitudo  5,9, po navedbah ameriškega geološkega centra pa bi lahko povzročil znatno škodo, saj je šlo za razmeroma »plitek« potres, ki imajo pogosto rušilno moč, poroča tiskovna agencija AP. 

Zaznali so tudi že popotresne sunke, od katerih je eden dosegel magnitudo 5,2. Kitajski mediji poročajo o več poškodovanih in najmanj dveh smrtnih žrtvah, a so podatki zaenkrat še neuradni. Na terenu so že številni reševalci, gasilci in druge pristojne službe, ki iščejo morebitne žrtve. 

Najhujši potres, ki so ga v zadnjih letih doživeli na Kitajskem, je potres iz leta 2008, ki je prav tako stresel Sečuan. Takrat je umrlo 90.000 ljudi, žarišče potresa pa je bilo od današnjega žarišča oddaljeno približno 400 kilometrov, še poroča AP.