brez opreme

Pet nepripravljenih na Prisojnik, trije se v dolino niso vrnili

B.K.
17. 6. 2019, 10.03
Posodobljeno: 17. 6. 2019, 10.07
Deli članek:

Gorski reševalci so z nepripravljenimi planinci imeli težave v soboto ponoči.

STA
Prisojnik je 2547 metrov visoka gora v Julijskih Alpah.

V soboto pozno zvečer je bila na območju Prisojnika sprožena reševalna akcija za tremi tujimi planinci, poročajo kranjski policisti.

Skupina je sprva štela pet planincev, a sta dva še pravočasno spoznala, da za turo nimata ne izkušenj, ne ustrezne opreme, zato sta se še pravi čas obrnila nazaj.

Ostali trije 'junaki' so vrh 2547 metrov visoke gore dosegli ob sončnem zahodu. Pri vrnitvi jih je zajela tema in z njo panika. Luči niso imeli, zato niso mogli ne naprej, ne nazaj.

Tuje hribolazce so oskrbeli reševalci GRS Kranjska gora – na goro so jim prinesli odeje in jih oblekli v topla oblačila. S tremi, nedvomno osramočenimi planinci, so nato počakali do jutra, ko je po njih prišel reševalni helikopter in jih nepoškodovane odpeljal v dolino.

Kranjski policisti zato znova opozarjajo, da je za vzpon na vrh gore potrebna dobra mera izkušenj in vsa ustrezna oprema. Po Prisanku je Kekec res pasel divje koze, vendar "to niso filmi, ljudje pa tudi niso koze in za gore potrebujejo opremo, znanje in izkušnje. Kdor jih nima, naj izbira lažje in nižje terene," so še bili jasni kranjski policisti.