Doletelo jih je povsem nenadno

VIDEO in FOTO: V silovitem neurju dva mrtva, padala toča v velikosti teniške žogice

S.R.
16. 6. 2019, 09.07
Posodobljeno: 16. 6. 2019, 09.22
Deli članek:

V Švici so morali zaradi hudega neurja preventivno prekiniti sloviti glasbeni festival Greenfield v Interlaknu in s prizorišča evakuirati ljudi.

Twitter/Météo Express
Posledice toče v kraju Génissieux v francoski regiji Rona-Alpe.

Nič bolje se ni godilo prebivalstvu na drugi strani francosko-švicarske meje. Širše območje okoli Ženevskega jezera je namreč včeraj popoldne zajelo hudo neurje s točo, ki je udarilo povsem nepričakovano. Življenje sta izgubili dve osebi. 

V francoskem departmaju Haute-Savoie, ki meji na Švico, se je smrtno ponesrečil 51-letni Nemec, potem ko se je na njegov avtodom podrlo drevo. Neurje pa je povsem nepripravljeno dobilo neko žensko, ki je s čolnom plula po Ženevskem jezeru. Ta se je prevrnil, ženska pa je utonila. Njen sopotnik na čolnu, ki je nesrečo preživel, je policistom pojasnil, da je nevihta udarila povsem nenadno. Nevihte so besnele tudi v bližnjem departmaju Drome. V kraju Roman-Sur-Isere je ceste prekrila debela toča. Poškodovanih je bilo več deset ljudi, domačini pa so vsi po vrsti poročali o toči v velikosti žogice za tenis.

O toči so poročali tudi z zahoda Švice, kjer so po navedbah meteorološke službe besneli vetrovi s hitrostjo do 110 kilometrov na uro. Razmere so se ponoči večinoma umirile, a škoda je velika. Zaradi poplav so morali včeraj zapreti ženevski muzej umetnosti in zgodovine (Musée d'Art et d'Histoire), a naj eksponati ne bi bili poškodovani. Oblasti so morale zaradi debele toče poleg festivala Greenfield izprazniti še prizorišče glasebenega festivala v Frauenfeldu. V bližini se je namreč podrlo nekaj dreves, toča pa je poškodovala tudi infrastrukturo, a so vsi obiskovalci na srečo odnesli celo kožo.