»Zjutraj, ko je tema, je še bolj strašljivo, ko poči!«

Jože navsezgodaj skrit za grmovjem čakal, da je mimo prišla Irena

S.S.
15. 6. 2019, 19.55
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je včeraj začelo sojenje 66-letnemu Jožetu Šercerju iz Papežev v občini Osilnica, ki mu tožilci očitajo poskus umora sosede. Besedo sta dobila obtoženi in oškodovanka.

Profimedia
Jože iz ljubosumja iz zasede s šibrovko nad sosedo Ireno.

Incident se je zgodil 20. septembra lani, ko je Šercer po navedbah tožilstva zjutraj okrog 5.20 skrit za grmovjem ob gozdni poti čakal, da je mimo prišla 46-letna soseda Irena Osvald.

Peš je bila namenjena proti bližnjemu mejnemu prehodu s Hrvaško, na delo, ko je Šercer s puško šibrovko z razdalje kakšnih 10 metrov ustrelil proti njej, da so jo šibre zadele v desno roko in desni del trebuha. Rane na srečo niso bile prehude, oškodovanka je zbežala do stanovanjske hiše na hrvaški strani meje, od koder je poklicala policijo. Po navedbah tožilstva je Šercer svojo žrtev v grmovju čakal dve uri, poleg poskusa umora na zahrbten način mu tožilstvo očita tudi nedovoljen promet z orožjem, saj so mu med hišno policisti zaplenili tudi dvocevno puško in polavtomatsko puško ter precej različnega streliva.

Samo Strel
Obtoženi Jože Šercer trdi, da je sosedo Ireno želel zgolj prestrašiti.

Hotel jo je samo prestrašiti …

Obtoženi se je v zagovoru, ki ga je prebral, uvodoma dotaknil svojega odnosa z mamo, »čudovito žensko«, ki mu je umrla leta 2012. Od takrat je živel sam, a se je navezal na sosednjo družino Osvald, s katero je razvil odnos, kot bi bili v sorodu. »Irenci« je še vedno hvaležen za vse, kar je storila zanj, zelo mu je žal, da jo je prizadel, opravičil se ji je, pa tudi njenemu ljubimcu. Kot je bilo slišati, Šercerju ni bilo najbolj prav, da je Osvaldova komaj kakšno leto po moževi smrti začela prijateljevati z Brankom L. Trdi, da jo je hotel samo prestrašiti: »Zjutraj, ko je tema, je še bolj strašljivo, ko poči!« In zakaj se je spravil nad njo in ne nad Branka? Ker ni hotel oziroma upal zanetiti mednarodnega incidenta; Branko je namreč upokojeni hrvaški policist. »Vem, da ni prav, kar sem storil, dajte mi že tisto kazen in grem,« je poudaril.

»Počilo je oreng«

Besedo je za njim dobila oškodovanka, ki sumi, da jo je Šercer napadel iz ljubosumja. Kot je pojasnila, so s Šercerjem že vrsto let sosedi, z njim nikoli ni bilo težav, gojili so dober medsosedski odnos. Stvari pa so se po njenih besedah začele zapletati v drugi polovici lanskega avgusta, ko je začel Branko L. prihajati k njej. Ob neki priložnosti jima je Šercer celo zagrozil, da ju bo ustrelil s pištolo. Toda besed oškodovanka glede na pretekle izkušnje ni jemala preveč resno, ne nazadnje je Šercer pri njej kosil vsak dan, za kar ji je mesečno prostovoljno plačeval po 350 evrov. Do kritičnega jutra, ko strelca sploh videla ni, a je takoj posumila, da je Šercer. »Zadel si me,« je po lastnih besedah zavpila in zbežala. »Počilo je 'oreng',« je med drugim poudarila včeraj. Se nadaljuje.