Na zatožni klopi

Ognjeno maščevanje? »Metlika bo plačala za to,« je kričal Antonio

Boris Blaić / Dolenjski list
15. 6. 2019, 07.30
Deli članek:

Kako uro po polnoči je bilo, ko je 20. januarja letos pred hišo enega od metliških policistov v Podzemlju zagorel osebni avto Citroen C3. Požar bi se lahko razširil tudi na hišo.

B.B.
Antonio Budački bo na sojenje očitno prihajal iz pripora, v katerem je že od 20. januarja letos.

Kmalu je postalo jasno, da ni šlo za samovžig, ampak da je avto nekdo polil z bencinom in zažgal, policisti pa so še istega dne okoli poldneva zaradi suma požiga iz maščevanja pridržali 27-letnega Metličana Antonia Budačkega.

Povod: inšpekcijski nadzor?

Pri posredovanju policistov v primeru družinskega nasilja je grozil policistom, organi pregona pa so ga obravnavali tudi zaradi napada z molotovko na hišo policista.

Policista, ki naj bi se mu s požigom poskušal maščevati, je Budački iz različnih postopkov poznal že od prej, nazadnje pa ga je srečal v noči na 20. januar, ko je ta izvajal naloge policijske asistence pri poostrenem inšpekcijskem nadzoru v lokalu Budačkove partnerice, v diskoteki Bakhus v Metliki. Inšpekcijski nadzor, ki se je začel okoli 23.30, medtem ko je v diskoteki potekala živahna zabava z didžejem, je pokazal na nekaj nepravilnosti. Med drugim, da eden od varnostnikov ni bil zaposlen pri varnostni službi, ampak je delal na črno. Inšpektor mu je zato prepovedal nadaljnje delo, kar je pomenilo, da je v lokalu premalo varnostnikov, zato je najemnica prekinila zabavo in izpraznila lokal.

Različni zgodbi

Okoli 00.30, ko so gostje množično zapuščali diskoteko, je prizorišče zapustil tudi Budački. Odpeljal se je z osebnim avtom Suzuki Jimny, pri tem pa policistom, ki so stali pred diskoteko, dvakrat ponovil: »Metlika bo plačala za to.« Od tu se zgodbi policistov in Budačkega razlikujeta. Budački trdi, da je suzukija zgolj odpeljal do domače hiše, ki je oddaljena nekaj sto metrov, in se nekaj minut pozneje peš vrnil do diskoteke, policisti pa, da se je odpeljal v Podzemelj, tam polil avto policistove žene in ga zažgal.

Forenziki odkrili sledi

Trditvam Budačkega, da se je do diskoteke vrnil nekaj minut po tistem, ko se je odpeljal s suzukijem, je pritrdilo več prič, ki so bile takrat pred diskoteko ali v njej, na drugi strani pa je operater mobilne telefonije zabeležil, da je telefon, ki ga je takrat uporabljal Budački, v kritičnem času, med 00.40 in 00.49, trikrat komuniciral prek bazne postaje Kučar, ki stoji na istoimenskem hribu, tik nad Podzemljem. Poleg tega so forenziki na njegovih oblačilih in rokah našli sledi motornega bencina, in če k temu dodamo še obsežno policijsko kartoteko mladeniča, ki je bil zaradi podobnih kaznivih dejanj v preteklosti že obravnavan ter celo obsojen na zaporno kazen, je sum policistov še toliko bolj utemeljen.

Vsi indici in burna preteklost so razlog, da je Budački že od 20. januarja v priporu, prejšnji teden pa je v družbi odvetnika Gorazda Fišerja stopil pred sodnico novomeškega okrožnega sodišča Mojco Hode. Na predobravnavnem naroku Budački krivde ni priznal, Hodetova pa zaradi ponovitvene nevarnosti ni ustregla pobudi obrambe, da bi odpravila pripor.

Odvetnik napovedal dolg seznam aktivnosti

Glavna obravnava, ki se bo predvidoma začela 10. julija, bi se lahko precej zavlekla, saj je zagovornik Fišer napovedal zaslišanje vseh policistov, ki so se podpisali pod uradne zaznamke o dogajanju v tisti noči. Preučiti želi tudi poročila o delu vseh policistov, ki so bili takrat v službi, ter zaslišati Tomaža Gostiča iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Ob tem je predlagal tudi izdelavo strokovnega mnenja glede opravljene forenzične analize, po potrebi pa bi angažiral tudi izvedenca za kemijsko stroko, ki bi pojasnil, ali je obtoženca mogoče povezati z očitanim kaznivim dejanjem. Obramba je napovedala še zaslišanje dodatnih prič, ki naj bi potrdile zagovor Budačkega, zelo verjetno pa bo predlagala dodatnega izvedenca telekomunikacijske stroke.