Poskus umora

Grozil, da bo bivšo razkosal in zamrznjeno poslal mami

S.S.
12. 6. 2019, 20.30
Deli članek:

Matjaž Hudorovac je včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču priznal brutalni napad in grožnje svoji bivši partnerici, s katero ima dve mladoletni deklici.

Samo Strel
Matjaž Hudorovac

Poskus umora se je odvil 29. januarja na Trgu zbora odposlancev v Kočevju, ko je 35-letni Matjaž Hudorovac pristopil k svoji bivši partnerici Špeli Farič, jo zgrabil za vrat in začel vanjo zabadati s kuhinjskim nožem dolžine rezila devet centimetrov, pri čemer jo je hudo poškodoval. Pred tem jo je zvabil na kavo, da bi skupaj izpolnila neki obrazec centra za socialno delo, sta namreč »ločena« starša dvema mladoletnima dekletoma. A Hudorovac obrazca ni hotel podpisati, rekoč, da ga zebe v roke. Potem ji je začel prigovarjati, da bi bila spet skupaj, a ga je zavrnila in odšla do svojega avta, takrat pa jo je presenetil z nožem in jo najmanj desetkrat zabodel v hrbet, prsi, roke in noge, tudi rebro ji je zlomil. Medtem je mimo prišla neka priča in Hudorovac je odvrgel nož ter poklical policijo. Petintridesetletnik se je nad bivšo spravil le nekaj dni po prihodu iz zapora. Za rope in velike tatvine po župniščih na Dolenjskem, kjer so s sostorilci župnikom grozili, da jih bodo pobili kot zajce, je bil leta 2016 obsojen na tri leta zapora. Od tam je bivši po telefonu grozil že konec leta 2018 in kak mesec pred obračunom z nožem; nagovarjal jo je, da bi bila spet skupaj, sicer da bo nabavil pištolo in jo ubil. Grozil pa ji je tudi, da jo bo razkosal, zapakiral v plastične vrečke, zamrznil in poslal njeni mami.

Podrobnosti ne ve, bil je na »substancah«

In kaj je Hudorovac povedal v svoj bran, razen tega, da je bil kritičnega dne na »substancah«? »Obžalujem, kar sem naredil, saj je mati mojih dveh hčerk.« »Ne vem, kako se je to zgodilo. Ni ji bilo to namenjeno.« »Ko sem videl, da leži, sem odvrgel nož in poklical policijo.« »To želim povedati tudi svojima hčerkama.« »Ta postopek name vpliva grozovito.« »Ne vem, kako se je to zgodilo.« »Takih stvari nisem sposoben delati, tega nikoli nisem počel in nikoli več ne bom.« V končni besedi pa: »Obžaloval bom, dokler ne bom dva metra pod zemljo.« Kot rečeno, je bil očitke pripravljen priznati, in sicer se je s tožilstvom dogovoril za 12 let zapora za poskus umora ter dvakrat po štiri mesece za grožnje oziroma za enotno kazen 12 let in sedem mesecev zapora. Sodišče je bilo z njim še nekoliko bolj milostno: za poskus umora mu je sodnica Lea Habjanič prisodila 11 let in deset mesecev zapora, za grožnji pa po dva meseca oziroma enotno kazen 12 let zapora. Do pravnomočnosti ostaja priprt zaradi ponovitvene nevarnosti, oprostili pa so ga plačila stroškov postopka.