Umor sestre dvojčice v Mariboru

Kaj se je dogajalo usodnega dne? Ker sta enojajčni dvojčici, jim analiza krvi ne bo pomagala

S.R./STA
7. 6. 2019, 14.33
Posodobljeno: 7. 6. 2019, 14.38
Deli članek:

Na mariborskem sodišču se je danes s predstavitvijo izvedenskega mnenja o krvnih madežih nadaljevalo sojenje Medihi Hromadžić, ki jo obtožnica bremeni umora sestre dvojčice in poskusa umora matere marca lani v stanovanjskem bloku na Pobrežju.

STA
Sojenje za umor sestre dvojčice lani v Mariboru se bliža koncu.

Izvedenka za forenzično-kriminalistično tehnične preiskave Katja Drobnič je predstavila izvedensko mnenje glede krvnih sledi v stanovanju, kjer se je zgodil nasilni dogodek. Na podlagi fotografij s prizorišča dogodka je analizirala vse krvne madeže, ki jih je bilo zelo veliko, tako na pohištvu in tleh kot gospodinjskih aparatih v kuhinji ter vratih v spalnice. A z razpoložljivimi podatki ni mogla določiti natančnega časovnega sosledja dogodkov oziroma točnih premikov in kretenj oseb v prostoru, da bi tako lažje razjasnili dogajanje usodnega dne. 

Glede na to da obdolžena na fotografiji ob aretaciji ni vidno krvavela, izvedenka sklepa, da so krvni madeži v stanovanju predvsem od zdaj že pokojne sestre. Pri tem si ne bodo mogli pomagati niti z nadaljnjo analizo ostankov krvi, saj sta domnevna napadalka in žrtev enojajčni dvojčici. 

Izvedenec psihiatrične stroke za zaprtimi vrati

V nadaljevanju je danes pred sodni senat stopil še sodni izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič in ponovno dopolnil svoje mnenje glede psihičnega stanja obdolžene, ki ga je predstavil že na eni od predhodnih obravnav. Njegovo zaslišanje je bilo zaprto za javnost, zato ni znano, kaj točno je dopolnil. Tudi prejšnjič je pred sodiščem nastopil za zaprtimi vrati, po takratnem pisanju največjega štajerskega časnika pa naj bi ocenil, da je bila obdolžena v času dogodka povsem prištevna. 

Predsednik sodnega senata Danilo Obersnel je nadaljevanje sojenja napovedal za 14. junij, ko bodo najverjetneje zaključne besede strank. Zatem sledi izrek sodbe. 

Ne priznava

Tožilstvo je danes 39-letni Medihi Hromadžić na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje predlagalo 30 let zapora, a obtožena na to ni pristala. Kot izhaja iz obtožnice, je v družinskem sporu najprej napadla sestro in jo 48-krat zabodla z nožem. Vmes je v dogajanje posegla mati, a je napadalka večkrat zabodla tudi njo. Ranjena sestra je uspela priti do hodnika in poklicati pomoč, obtožena pa naj bi jo tam še večkrat zabodla, tako da je na kraju dogodka umrla. 

Potem ko je na sodišču dolgo molčala, je obdolžena sredi decembra lani vendarle opravila svoj zagovor. Povedala je, da se spominja bolj malo, vseeno pa je o dogodku vedela povedati, da si je zjutraj pripravljala zajtrk v kuhinji, nato pa je v prostor prišla sestra in jo žalila, zasmehovala in zaničevala. 

Sestra naj bi ji grozila z majhnim nožem, ko ga je odložila na mizo, pa ga je zgrabila, da bi ga skrila, a je sestra to opazila. Potem naj bi se prerivali okoli noža, pri čemer se je spomnila, da jo je zabodla, a ne ve kolikokrat. Ko je v kuhinjo prišla mati, je sestra po njenih besedah povsem spremenila svoje obnašanje.