Nekdanja zakonca Šmid sta bila februarja lani na ljubljanskem okrožnem sodišču oproščena očitkov, da sta dekleta, ki so delala po salonih v Novem mestu, Trebnjem, Luciji, Kopru in Ljubljani, izkoriščala za najstarejšo obrt na svetu.

Obtožena sta posle vodila prek svojega podjetja Superbus in kot delodajalca dekletom plačevala prispevke, dobivale so plačo, stranke račune, ceniki za storitve pa so bili javno objavljeni. Salone je celo večkrat obiskala inšpekcija, ki pa ni imela posebnih pripomb.

Bilo je kot pri frizerju …

A po mnenju tožilstva so v letih od 2012 do 2016 v salonih potekali nezakoniti posli. Na prvem sojenju je tožilec Jože Levašič za Valterja Šmida predlagal leto in devet mesecev zapora, za Ano Šmid pa pogojno obsodbo na leto in devet mesecev zapora s preizkusno dobo štirih let ter za oba še 3000 evrov stranske denarne kazni. Vendar pa tožilstvo s svojo zgodbo sodnice Dejane Fekonje ni prepričalo. »Bilo je kot pri frizerju, ko se nanj naročiš in te ena od frizerk ostriže. Tudi frizerka dobiva plačo, in to ne glede na število pričesk. Domnevne oškodovanke so bile zaposlene, delodajalec je plačeval prispevke, dekleta niso bila omejena pri gibanju, niso bila nadzorovana …« je ob razglasitvi oprostilne sodbe poudarila sodnica Fekonja.

Danijela Šmid, Valter Šmid, Superbus
J.A.
Na Novem trgu v Novem mestu je deloval salon, kjer so izvajali erotične masaže, pa tudi seks je bilo mogoče naročiti.

Erotična masaža ni prostitucija

Višji sodniki pa se z njo niso strinjali – po mnenju pritožbenega senata je sodišče na prvi stopnji delovanje Superbusa ocenjevalo zgolj z vidika delovnopravne ureditve, ne pa tudi glede vprašanja, ali je šlo za zlorabo oziroma izkoriščanje prostitucije po standardih ustaljene sodne prakse.

Novo sojenje, ki se bo začelo 24. junija, se bo tako vrtelo okoli vprašanja, ali je za fasado urejenih delovnih razmer le potekalo izkoriščanje deklet. Obtožena sta se sicer zagovarjala, da spolnih odnosov, razen ene delavke, ki pa je to počela na lastno željo, ni bilo in da erotična masaža ni prostitucija, kar pomeni, da kaznivega dejanja sploh nista mogla zagrešiti.