Ivan sodil ženi in nato še sebi

Razjasnjene okoliščine marčevske tragedije zakoncev Podplatnik

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
2. 6. 2019, 07.45
Deli članek:

Krajane Spuhlje v predmestju Ptuja je konec marca pretresla tragična novica o krvavem obračunu med zakoncema Podplatnik, v katerem sta oba izgubila življenje.

Črtomir Goznik
Policisti na kraju dogodka v Spuhlji

Na dan dogodka (v četrtek) so policisti javnosti sporočili, da sumijo, da je med zakoncema prišlo do prepira in da naj bi mož Ivan (58) najprej sodil ženi Mariji (56), potem pa poskušal storiti samomor. Reševalci so ga oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor, kjer je nato v nedeljo umrl.

Policisti popravili prvotne ugotovitve

V ponedeljek so policisti ponovno stopili pred javnost in medije ter dobesedno osupnili z ugotovitvijo. Zakonca naj bi drug drugemu zadala smrtne rane. Marija naj bi bila osumljena umora (ker je Ivan kasneje v bolnišnici umrl), Ivan pa naj bi bil osumljen uboja, ker naj bi Mariji sodil na mah. Dva meseca po dogodku so mariborski kriminalisti z ugotovitvami preiskave, ki so zdaj dokončne, ponovno šokirali. Izkazalo se je, da je bila njihova prva domneva o umoru in poskusu samomora pravilna, druga o umoru in uboju pa napačna. »Ogled kraja kaznivega dejanja je 28. marca vodila preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča na Ptuju. Med ogledom je bilo ugotovljeno, da sta imela zakonca po telesu številne vbodne rane in ureznine, zaradi česar je preiskovalna sodnica odredila sodno obdukcijo pokojne. Prva zbrana obvestila in ugotovitve na kraju kaznivega dejanja so kazali na to, da sta zakonca drug drugemu povzročila več telesnih poškodb, zato so bili podani razlogi za sum, da je pokojna ženska poskušala umoriti svojega moža.« 

Ivan si je povzročil več ureznin

»Nadaljnja kriminalistična preiskava je na podlagi ugotovitev ogleda kraja dejanja, zbranih obvestil, forenzičnih preiskav ter mnenja sodnomedicinskega izvedenca generirala dokaze, da sta se zakonca sprla. Med prepirom je mož svojo ženo z nožem tako hudo telesno poškodoval, da je na kraju umrla. Po storjenem dejanju je poskušal storiti samomor, tako da si je z nožem povzročil več ureznin oziroma vbodnih ran po vratu in v predelu prsnega koša. Po uspešni oskrbi na kraju dejanja in kljub zdravniški oskrbi v UKC Maribor je zaradi poškodb nekaj dni kasneje umrl. Zavarovani sledovi in dokazi na kraju dejanja so bili preiskani v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju. Rezultati sovpadajo z ugotovitvami sodne in klinične obdukcije pokojnih, kar pomeni, da se v uvodu podani razlogi za sum, da je pokojna najprej poskušala umoriti svojega moža, niso potrdili in utemeljili. To je ob rezultatih bioloških preiskav potrdil tudi izvedenec sodne medicine,« so navedli na Policijski upravi Maribor.

Policisti so preiskavo končali s poročilom na Okrožno državno tožilstvo na Ptuju.