Litostrojska 10

V bloku specialci in ropar, stanovalci nič videli, nič slišali

Ž.K.
1. 6. 2019, 20.05
Posodobljeno: 1. 6. 2019, 20.54
Deli članek:

Prava drama se je odvijala v petek zjutraj na Litostrojski cesti, ko je pri prijetju oboroženega roparja sodelovala tudi specialna enota policije.

Sašo Švigelj
Pri aretaciji je sodelovalo več kot deset policistov GPU Ljubljana.

»Včeraj okoli 7. ure je moški v prodajalni bencinskega servisa na Celovški cesti v Ljubljani z grožnjami, ki jih je podkrepil z nožem, od zaposlenih zahteval gotovino. Po do zdaj zbranih obvestilih je gotovino odtujil, s kraja pa peš pobegnil v smeri Litostrojske ceste.« Tako se začne dokaj pusto policijsko poročilo, ki smo ga včeraj prejeli vsi mediji. A tisti, ki so bili včeraj zjutraj v bližini Litostrojske ceste, vedo povedati, da je bilo tam dve uri in pol izjemno napeto. Po besedah prič je ropar s plenom zbežal v enega od blokov. Kasneje se je izkazalo, da je v njem prebival zadnjih nekaj tednov.

Je orožje odvrgel na trato?

Kot nam je povedala natakarica v bližnjem lokalu, naj bi moški še pred blokom na bližnjo zelenico nekaj odvrgel. »Policisti, ki so sem prihrumeli zjutraj, so najprej začeli pobirati neke stvari z zelenice. Mislim, da je šlo za orožje,« nam pove. Policisti so do bloka, v katerega se je zatekel ropar, prišli v le nekaj minutah po storjenem kaznivem dejanju.

Zločinec se je zatekel v svojo bivalno enoto in se ni želel predati. Ker ni bilo jasno, ali je oborožen ali ne, policija ni želela ničesar prepustiti naključju, in v akcijo so se vključili tudi člani specialne enote Generalne policijske uprave. Oblečeni v maskirna in zaščitna oblačila, do zob oboroženi ter opremljeni s ščiti in orodjem za vlamljanje vrat, so se podali v najvišje nadstropje stavbe in poskušali prepričati storilca kaznivega dejanja, naj se preda. Po dveh urah pogajanj je policistom le uspelo in v eno od policijskih vozil so odpeljali vklenjenega moškega.

Kot je kasneje pojasnila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič, sta bili prijeti dve osebi, 37- in 35- letni moški, oba državljana BiH, ki so ju v preteklosti že obravnavali zaradi premoženjskih deliktov. Starejši je izvedel rop, mlajši pa je zunaj oprezal. Kot so še pojasnili na PU Ljubljana, je za hitro prijetje storilcev zaslužna uslužbenka Petrola, ki jima je sledila in policistom povedala, v katero smer sta zbežala.

Sašo Švigelj
Ropar naj bi pred vstopom v blok odvrgel nož.

Nič videli, nič slišali

Policija stanovalcev bloka na Litostrojski med akcijo ni evakuirala, so jim pa ukazali, naj ne zapuščajo stanovanj. Kot so nam povedali policisti, evakuacija ni bila potrebna. Ko smo prebivalce bloka po koncu akcije povprašali, kaj se je dogajalo v notranjosti, nam nihče ni znal nič povedati, saj naj ne bi ne videli ne slišali nič. Tudi razloga za prisotnost policije niso poznali. Bolj zgovorni so bili tisti, ki so dogajanje opazovali zunaj. Kot so opisali, naj bi policija prišla nekaj minut po sedmi, torej le nekaj trenutkov po kaznivem dejanju. Najprej naj bi preiskovali okolico, nato pa locirali storilca v bloku. Kot so dodali, naj bi storilec v bloku skupaj s prijateljem prebival šele nekaj dni; omenili so, da sta tujca in da se nista družila z nikomer. 

Odtujena gotovina

Z vprašanji o dogodku smo se obrnili tudi na podjetje Petrol, ki je lastnik bencinskega servisa, ki je bil tarča zločina. Povedali so nam, da je bila v ropu odtujena gotovina, pri tem ni bila ogrožena nobena stranka, prisotna pa sta bila dva zaposlena. V dogodku ni bil nihče poškodovan. »Vsi naši zaposleni so ustrezno šolani in seznanjeni z ustreznim vedenjem ter vsemi postopki, ki jih je treba izvesti ob morebitnem ropu ali kraji. Na najbolj izpostavljenih bencinskih servisih občasno tudi angažiramo varnostno službo. Tovrstni dogodek zagotovo predstavlja čustveni stres in posledično nelagodje. V podjetju imamo pripravljene posebne ukrepe pomoči za tovrstne in podobne primere,« so še sporočili iz Petrola, katerega bencinski servisi so bili v zadnjem letu trikrat tarče roparjev.

Razburjeni stanovalci

Ko smo se pogovarjali s stanovalci na naslovu Litostrojska 10, jih je več izrazilo ogorčenje nad stanjem in dogajanjem v bloku. »V bivalnih enotah, ki so v lasti Stanovanjskega sklada MOL, se stanovalci neprestano menjajo, z njimi pa so same težave,« nam je potarnala ena od prebivalk v bloku. Tja naj bi nameščali tujce in tudi bivše zapornike.

Na Stanovanjskem skladu MOL nam niso mogli potrditi, da sta bili osebi, ki so ju prijeli, nameščeni v njihovo bivalno enoto, saj nimajo podatka o identiteti storilcev. So pa potrdili, da v teh enotah lahko bivajo tudi tujci, ki imajo v Sloveniji izdano dovoljenje za stalno bivanje. Pojasnili so še, da so bivalne enote »namenjene ranljivim skupinam prebivalstva, med katere spadajo tudi osebe, ki so zaključile prestajanje kazni zapora in se jim po odpustu, ko nimajo drugih možnosti, poskuša nuditi pomoč z dodelitvijo bivalne enote, kjer si ustvarijo pogoje za nadaljnje delo in bivanje«.

Sašo Švigelj
Ker naj bi bila storilca oborožena, policija ničesar ni prepuščala naključju.