Takšno življenje ne gre več naprej

Babico z roko tolkel po riti in od nje zahteval pivo

S.S.
1. 6. 2019, 14.51
Posodobljeno: 1. 6. 2019, 16.50
Deli članek:

Tožilstvo za očitek poskusa uboja zahteva šest let zapora, obramba oprostilno sodbo, saj naj v obravnavanem primeru ne bi bil izkazan naklep. Sodbo bo David Rovan slišal v ponedeljek.

Samo Strel
Obtoženi Rovan je od obiska preiskovalnega sodnika v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je končalo sojenje Davidu Rovanu, obtoženemu poskusa uboja, povzročitve dveh lažjih telesnih poškodb in preprečitve uradnega dejanja. Triintridesetletni David Rovan iz Logatca je 27. maja lani ob prihodu domov pijan besnel nad svojo 83-letno babico, ker mu ni hotela dati piva, napadel pa je tudi mamo in strica ter grozil policistom. Natančneje: Rovan je babico Ivanko najprej potisnil v kot, nato jo je z nožem z rezilom, dolžine 18 centimetrov, zabodel v ramo. Po rami je z nožem porezal tudi svojo 57-letno mamo Aleksandro, najhuje pa jo je skupil njegov 59-letni stric Franc. Obtoženi mu je najprej grozil, da ga bo ubil, pri tem ga je najprej zabodel v levo ramo in porezal po nadlahti, ko je še tretjič zamahnil proti njegovemu prsnemu košu, pa mu je stric uspel nož izbiti iz rok. Ob prihodu vrhniških policistov na kraj dogodka je 33-letnik grozil tudi njima, rekoč, da bo šel po pištolo in ju ustrelil, da bo nanju naščuval psa, hvalil pa se je tudi, da je bil že večkrat zaprt in da pozna sive like z Doba.

V joku se je opravičil vsem vpletenim

Tožilstvo je, kot rečeno, za poskus uboja zahtevalo šest let zapora, za obe lahki telesni poškodbi po osem mesecev zapora, za grožnje policistom pa leto in šest mesecev zapora oziroma enotno kazen osem let in pol zapora ter podaljšanje pripora zaradi ponovitvene nevarnosti.

Zagovornik obtoženega, odvetnik Marko Pirnat, je nasprotno prepričan, da pri očitku poskusa uboja ni izkazan naklep, zato je treba obtoženca v tem delu po njegovem oprostiti, preostale predlagane kazni tožilstva pa so prestroge. Zadnjo besedo bo kajpak imela sodnica Irena Škulj Gradišar, ki bo sodbo razglasila v ponedeljek. Obtoženi Rovan se je v končni besedi v joku opravičil stricu, mami, policistom in njihovim družinam, še posebej pa babici. »Nisem se zavedal, kaj počnem,« je poudaril in obljubil, da se bo ozdravil odvisnosti od drog in alkohola, si našel službo, žensko in »si ustvaril normalno življenje, ki ga od štirinajstega leta nimam«»Takšno življenje ne gre več naprej,« je zaključil.

Namesto da bi kupil jajca, se je zapil

Vpleteni so se včeraj pred končnimi besedami seznanili še z izjavami obtoženčeve babice, mame in strica v preiskavi. Mama ni hotela pričati, babica pa o vnuku ni imela kaj slabega povedati. Do nje nikoli prej ni bil nasilen, kritičnega dne pa ga je okoli 10. ure zjutraj poslala po jajca v trgovino, a se je zapil, po prepiru pa je šele čez čas, ko je opazila, da ji po bergli polzi kri, ugotovila, da jo je zabodel. Stric je pred preiskovalno sodnico povedal, da je nečak začel noreti okoli 14. ure, zato se je odločil preveriti, kaj se dogaja. Videl je, da je David babico z roko tolkel po riti in od nje zahteval pivo. Potem se je znesel tudi na mamo, ker mu ni hotela dati pomirjeval, naposled pa se je spravil še nanj.

Rovan je bil sicer v preteklosti že obsojen; leta 2012 zaradi pečanja z mamili na leto in dva meseca zapora, leta 2015 pa na pol leta zapora zaradi povzročitve lažje telesne poškodbe. Prestajanje kazni pa so mu odložili, da bi lahko skrbel za svojo babico, ki jo je potem napadel.