Vse manj upanja za pogrešane

VIDEO: Bi lahko kapitan Vikinga preprečil tragedijo na Donavi?

G.G.
31. 5. 2019, 08.07
Posodobljeno: 31. 5. 2019, 10.34
Deli članek:

Po trku dveh ladij na Donavi je madžarska policija pridržala 64-letnega kapitana ladje za križarjenje Viking Sigyna.

YouTube
Trenutek, ko je večja ladja trčila in povozila manjšo.

Med Pešto in Budimom je promet ladijski promet na Donavi vedno gost. Tako je bilo tudi v sredo zvečer, ko je 150 metrov dolga ladja Viking Sigyne trčila in povozila 27 metrov dolgo turistično ladjico imenovano Hableany (Morska deklica). Ladjica je potonila čez sedem sekund. Umrlo je sedem ljudi, vse pa kaže, da se bo številka povzpela na 29, saj je vse manj upanja, da bodo iz hladne in še vedno deroče Donave rešili 19 pogrešenih južnokorejskih turistov in dva madžarska člana posadke.

Kapitana pridržali

Policisti so včeraj zvečer zaslišali in pridržali 64-letnega ukrajinskega kapitana ladje Viking Sigyne.

Še pred zaslišanjem so svoje mnenje podali nekateri pomorski strokovnjaki. Našli so se takšni, ki pravijo, da bi moral kapitan Vikinga videti Morsko deklico, tako v živo kot na radarju, ki je obvezen pri večjih plovilih na Donavi. Če je Morska deklica v zadnjem trenutku spremenila smer in zaplula v smer plovbe Vikinga, bi to moral kapitan Morske deklice sporočiti kapitanu Vikingu. Če tega ni storil, je ostalo kapitanu Vikinga malo prostora za manever, saj sta bili obe ladji že zelo blizu, manevrsko prostor pa je onemogočal bližnji Margaretin most. 

Sedem rešenih

Sedem rešenih oseb so po trku zaradi podhladitve in šoka prepeljali v bolnišnico, njihovo stanje pa je stabilno. Eden od njih je povedal, da je bilo na terasi ladjice okoli 20 ljudi, v kabini pa še okoli 10, in ti niso imeli nobene možnosti za pravočasen izhod. Sam pravi, da se je rešil, ker je hitro zagrabil reševalni obroč, kolegu pa je vrgel vrv. 

Reuters
Tragedija se je zgodila v bližini Margaretinega mostu.