Tožilstvo tokrat Tovšakovi očita zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Obtožnica je bila vložena januarja letos, a obtožene ne bo na sodišče. Ponagajalo ji je zdravstveno stanje, ki je onemogoča udeležbo in aktivno sodelovanje v postopku. Opravičilo je podprto z zdravniškim izvidom, je povedala predsednica sodišča Petra Giacomelli.

Decembra lani je bil na sodišču tudi predobravnavni narok v zadevi Delamaris, na katerem je Tovšakova preklicala sporazum o priznanju krivde. Kot je takrat dejala, je sporazum podpisala pod velikim pritiskom, bila je tudi v hudi stiski. Po njenem mnenju je bil Vegradov posel z Delamarisom eden boljših in takrat ni zlorabila svojega položaja kot direktorica propadlega velenjskega gradbinca.

Tovšakova je septembra lani po petih letih prestane kazni v drugih zadevah zapustila zapor na Igu. Obsojena je bila zaradi dajanja daril pri gradnji letališkega stolpa na letališču Brnik (zadeva Čista lopata), goljufije z evropskimi sredstvi v zadevah Rimske terme in Betnava, dajanja daril pri iskanju varilcev za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj ter oškodovanja Vegradovih upnikov. Prav tako je krivdo priznala v zadevi Hypo.