Trupla skoraj dva meseca v stanovanju

Tragične podrobnosti družinske tragedije na Dunaju: mati in hčerki dvojčici izstradane do smrti

S.R.
23. 5. 2019, 19.41
Posodobljeno: 23. 5. 2019, 20.07
Deli članek:

Avstrijska javnost je v šoku, potem ko so policisti danes pojasnili podrobnosti primera najdbe trupel mame in njenih hčerk.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Trupla 45-letne ženske in njenih 18 let starih hčerk dvojčic so v stanovanju na Dunaju našli v torek ter kaj hitro ugotovili, da so bile ženske mrtve že dlje časa. Tiskovni predstavnik policije Patrick Maierhofer je na današnji novinarski konferenci potrdil, da so nekje konec marca oziroma na začetku aprila umrle zaradi izstradanosti, od takrat pa so njihova trupla ležala v stanovanju, poroča avstrijski časnik Kronenzeitung. Sledila bo temeljita preiskava primera, a je toksikološka analiza že potrdila, da ni šlo za zastrupitev, izključili pa so tudi možnost nasilne smrti, je dodal Maierhofer.

Policija še vedno preiskuje, ali sta bili dvojčici žrtvi duševno bolne mame oziroma v kakšni meri sta v tragediji sodelovali prostovoljno, a je Maierhofer pojasnil, da v stanovanju niso našli nobene hrane in da vse kaže, da je bilo dejanje bodisi »načrtovano« bodisi »prostovoljno.« Motiv zaenkrat še ni znan, trojica pa za seboj ni pustila nobenega poslovilnega pisma. Psiholog Cornel Binder-Krieglstein sicer sumi, da bi lahko 45-letnica trpela za shizofrenijo. Tako bi namreč obstajala možnost, da je sebe in svoji hčerki prepričala, da se morajo postiti in s tem preprečiti, da se njim ali komu drugemu zgodi nekaj hudega. V lastnih očeh bi se jim tako zdelo, da počnejo nekaj »dobrega in pomembnega,« psihologove besede povzema časnik. 

Motnje v razvoju

Več podrobnosti o družini so danes pojasnili v avstrijski agenciji za zaščito otrok. Dvojčici, ki sta se soočali s težavami v razvoju, sta bili med puberteto precej sramežjivi in tihi, leta 2016, ko zanju šolanje ni bilo več obvezno, pa sta bili iz šole izpisani. V šoli sta sicer pristali v okviru integracijskega programa, prostovoljci pri agenciji pa so njun napredek nato spremljali do marca 2017, ko so odločili, da nadzor, razen če bo družina za to prosila sama, ni več potreben.

Kljub motnjam v razvoju, pojasnjujejo pri agenciji, ni bilo znakov, da bi bili dvojčici huje telesno ali duševno prizadeti, sicer bi družini pomagali na več načinov, tudi s finančno podporo. 45-letnica je bila namreč mama samohranilka, finančne težave pa naj bi jo pahnile v depresijo. Od pomladi 2017, ko se je nazor zaključil, agencija od drugih pristojnih organov ali sorodnikov družine ni prejela več nobenih vesti o mami in dvojčicah.