Matej Križnič

Na Golovcu sejal strah in trepet, enega sprehajalca skoraj ubil

S.S.
24. 5. 2019, 06.45
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se nadaljuje postopek zoper Mateja Križniča, ki je na Golovcu napadel več sprehajalcev, enega je celo skoraj ubil. Tožilci mu očitajo poskus uboja, povzročitev dveh hudih telesnih poškodb, povzročitev dveh lahkih telesnih poškodb in grožnjo.

Samo Strel
Matej Križnič

Štiriinštiridesetletni Ljubljančan pa zapora ne bo videl, tožilstvo namreč zanj zahteva varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, saj je sodni izvedenec Dragan Terzič ugotovil, da zaradi duševnih motenj in pijanosti ni mogel razumeti pomena svojih dejanj ter jih imeti v oblasti oziroma da je bil neprišteven.

»Kje ste kurbe, danes ubijam!«

Najhujši očitek Mateju Križniču je poskus uboja, ki ga je po navedbah tožilstva zagrešil 8. novembra lani na Golovcu, ko je brez vzroka od zadaj v vrat udaril Matijo K., da je padel, potem pa ga je nezavestnega še brcal v glavo in vpil: »Kje ste kurbe, danes ubijam!« Napad bi se lahko končal po najbolj črnem scenariju, če ne bi mimo prišel Janez S., na katerega je potem Križnič preusmeril pozornost in tudi njega hudo telesno poškodoval oziroma mu zlomil nos. Z grožnjami se je potem Križnič lotil še Tomislava K., policista, ki ni bil v službi in je tudi prišel mimo. Zagrozil mu je, da ga bo pretepel in ustrelil z lovsko puško, ki jo ima doma.

Pretepel tudi soseda in ga ozmerjal z gnojem

Podobne manevre je Križnič na Golovcu izvajal že 16. oktobra 2016. »Naenkrat me je prijel za ramena in me z vso silo vrgel v jarek,« je včeraj pričal Borin M. Ko se je Nenad G. razhudil, kaj za vraga počne in da se tako ne dela, pa se je s pesmi lotil še njega in mu »razcvetel« nos. »Kri je špricala,« je o napadu na Nenada povedal Borin. Križnič je 29. aprila 2017 napadel tudi soseda Miho P. Ta je v prtljažnik avtomobila zlagal vrečki, ko je do njega pristopil obtoženi in ga s pestjo udaril v obraz. »Ko sem se obrnil, je začelo padati,« je dejal oškodovanec in pojasnil, da je padel, se zvil v klobčič, Križnič pa ga je brcal in ga zmerjal z gnojem.

Mama obtoženca ni hotela pričati

Na sodišče je bila včeraj vabljena tudi mama obtoženca, ki pa ni hotela pričati. Postopek zoper Križniča se bo nadaljeval 31. maja, ko bo glede različnih možnosti zdravljenja predvidoma spet zaslišan izvedenec psihiatrije Terzič. Ta je sicer za obtoženca ugotovil, da trpi za shizotipsko motnjo, za katero so značilni stopnjevanje notranjih tenzij in občasni izbruhi psihotične simptomatike ter neracionalno vrednotenje dogodkov. Ob uživanju alkohola, Križnič je bil namreč v času napadov pijan, pa se te motnje le še potencirajo in se kažejo tudi v paranoidnosti, ki prehaja v blodnjavost in agresivnost.