Za rešetke

Za Nušo, ki je zaklala svojega fanta in kasneje gola tekala po ulici, 12 let zapora

A.S.
22. 5. 2019, 15.22
Posodobljeno: 22. 5. 2019, 15.24
Deli članek:

V hrvaškem Varaždinu so danes izrekli sodbo Nuši Bunić, ki je 15. junija 2017 ubila svojega nekdanjega partnerja. Hrvatici so dosodili 12 let zaporne kazni.

Facebook
Nuša Bunić

Spomnimo: Nikola in Nuša sta leto in pol pred zločinom končala partnersko zvezo. Po informacijah hrvaških medijev, naj bi se Nuša junija lani z Nikolo ponovno sestala prav zato, da bi ga umorila. Svoje zle namere je tudi uresničila in žrtev zabodla v predel vratu ter mu prerezala vratno arterijo. Takoj zatem je pobegnila s kraja zločina. 

Reševalce je zatem poklical kar sam Nikola. Dejal je, da ga je punca zabodla v vrat in da se vozi proti urgenci, potem pa nenadoma utihnil. Dvajset minut pozneje je v center poklical moški, ki je našel Nikolo v mlaki krvi. Medtem je Nuša tekala po ulicah samo v spodnjem perilu, nedaleč od kraja, kjer se je vse skupaj zgodilo. Vpila je, da jo je Nikola hotel posiliti. Poklicala je očeta in ta ji je prinesel čisto obleko, jo odpeljal domov, doma pa se je oprhala. Očetu je dejala, da jo je Nikola napadel in se je branila.

Zaradi izgube krvi je Nikola padel v komo in nato dva dni pozneje umrl v varaždinski bolnišnici.

Dokazi

Policisti so kasneje na kraju zločina našli nož s sledmi krvi. Poleg noža so ležale krvave hlače in nedrček. V avtomobilu žrtve so odkrili številne Nušine odtise. Na zadnjih sedežih osebnega vozila je ležala njena torbica, v kateri so preiskovalci našli etui za nož.

Po umoru je skupna prijateljica storilke in žrtve tedanjemu Nušinemu partnerju napisala v sporočilu: »Naredila je točno tako, kot je rekla, da bo. V šoku sem, ne morem verjeti. Pogovarjali sva se o tem, kako je lažje nekoga napasti z nožem. Do pištole je težko priti, pa tudi glasnejša je... Jaz sem mislila, da je bil to zgolj pogovor, ampak očitno ni bil.«

Sojenje

Sodišče Nušini zgodbi o posilstvu ni verjelo in jo danes obsodilo na 12 let zaporne kazni. Hrvatici kazen teče od junija 2017, ko so jo policisti priprli.

»Branila se je s tišino. Prvo izjavo je dala šele leto in tri mesece po zločinu. S svojimi pasivnimi stališči je sodišču onemogočila rekonstrukcijo incidenta. Sodišče ni sprejelo njene pisne izjave, ker je kontradiktorna. Prav tako obsojena ni želela priseči, da je to, kar govori in kar je zapisala resnično. Psihiatri poročajo, da je na zastavljena vprašanja odgovarjala brez čustvenega angažmaja. Ostajala je ravnodušna,« piše v razlagi sodbe.

»Obtožena se je vedla impulzivno, brez razmišljanja o posledicah. Njena obramba je nelogična in neresnična,« je še pisalo v poročilu sodišča.

Nuša je imela po zločinu lažje poškodbe, vendar sodišče upošteva možnost, da si je te zadala sama. 

Nušina starša vpila na novinarje

»To je rezultat vaših aktivnosti, sram naj vas bo,« je na hrvaške novinarje vpil oče 23-letne zločinske, piše Index. Odvetnik, ki zastopa obsojeno Hrvatico je v izjavi za medije povedal: »Postopek je bil pod velikim medijskim pritiskom, podoben je bil linču. Strah me je, da je to vplivalo na sojenje, vendar sem pravnik, čakam na obrazložitev in s tem se bom boril na Vrhovnem sodišču«.