8 let

Libanonski kemik Michel Stephan gre v zapor

S.S./STA
14. 5. 2019, 14.55
Posodobljeno: 14. 5. 2019, 16.52
Deli članek:

Na okrožnem sodišču so izrekli sodbo libanonskemu kemiku s francoskim potnim listom Michelu Stephanu, obtoženemu prometa z orožjem in napeljevanja k uboju nekdanjega sodelavca na Kemijskem Inštitutu Janeza Plavca.

Samo Strel
MIchel Stephan z odvetnikom Gorazdom Fišerjem.

Sodnica Sinja Božičnik je Stephanu zaradi napeljevanja k uboju prisodila sedem let in 10 mesecev zaporne kazni. Dodatne štiri mesece mu je prineslo kaznivo dejanje "nedovoljna proizvodnja in promet z orožjem". Sodnica je obe kazni zaokrožila in mu izrekla enotno kazen - osem let bivanja v arestu.

Sodnica je ocenila, da sta obtoženemu obe kaznivi dejanji v celoti dokazani. Tako sodišče ne dvomi, da je Stephan jeseni 2017 takratnega prosilca za azil, Iračana Alija, ki je imel status zaščitene priče, skušal napeljati k uboju Plavca.

Slednje po besedah sodnice dokazuje to, da je Aliju izročil fotografijo Plavca, mu povedal, kje živi, dal navodila, kako naj pride do njegove hiše in se umakne. Po besedah sodnice mu je dal tudi del plačila za uboj, priskrbel pištolo in z njim vadil streljanje. "To potrjujejo ne le izpoved Alija, ampak tudi izvedeni dokazni postopek," je dejala.

Tožilstvo je sicer za Stephana zahtevalo enotno kazen devet let in pol zapora ter izgon iz države za dobo petih let, obramba si je prizadevala za oprostilno sodbo.

STA
Oškodovanec Janez Plavec ne ve, zakaj bi Stephan naročil njegov umor

Tožilka Petra Vugrinec je v končni besedi poudarila, da sta obe očitani kaznivi dejanji Stephanu »nedvomno dokazani«. Pri tem se je oprla predvsem na izjave zaščitene priče, Iračana Alija, ki je natančno opisal, kako sta se z Stephanom spoznala, in dejal, da se je začel zanj še posebej zanimati po tem, ko je izvedel, da je bil v nekoč v Iraku pripadnik specialnih enot policije. Stephan je Aliju obljubljal 25 tisočakov za »eno samo operacijo« ter mu za izvedbo priskrbel vse potrebno: pištolo, dušilec, fotografijo Plavca, tekočino za brisanje sledi, žrtvin urnik, pokazal mu je tudi, kje Plavec živi. Toda Ali je Stephana kazensko ovadil, postal tajni policijski sodelavec in tudi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov pomagal pri prijetju osumljenca 17. oktobra lani, ko sta v nekem gozdu na obrobju Ljubljane testirala orožje. Stephan je po prepričanju tožilstva poskušal izkoristiti Alijev položaj, saj je bil ta prosilec za azil z več otroki, potreboval je denar in je bil kot tak še posebej ranljiv.

Poleg zapora tožilka zahtevala izgon

V končni besedi se je tožilka Vugrinčeva oprla tudi na izpovedbe Alena Kraljevića, ki si je nekaj časa delil priporniško celico s Stephanom in je na sodišču povedal, kako ga je kemik nagovarjal k uboju Alija zaradi pričanja v tem postopku (zahteva za preiskavo je bila vložena novembra lani, sodni postopek pa se še ni začel).

Obramba: več vprašanj kot odgovorov

Zagovornik obtoženca, odvetnik Gorazd Fišer, je na drugi strani uvodoma poudaril, da smo v tem postopku »priča nenavadni zadevi, kjer imamo več odprtih vprašanj kot odgovorov«. Po njegovem iz dokazov, ki so bili predstavljeni, ni mogoča zgolj interpretacija tožilstva. Začuden je bil predvsem nad tem, da tožilstvo obtožbe utemeljuje na izpovedbah Kraljevića, ki je bil v preteklosti pravnomočno obsojen zaradi napeljevanja k požigu, trenutno pa je v še enem kazenskem postopku zaradi goljufije in krive ovadbe. »Kraljeviću ni tuje nekoga lažno obtoževati,« je poudaril Fišer. Stephan je po njegovih besedah oseba, ki je svoje življenje posvetila znanosti, kot deloholik je enako zahteval tudi od sodelavcev na inštitutu, zato je občasno prihajalo do posameznih trenj. Spomnil je, da še nikoli ni bil kaznovan, niti za prekršek, pa tudi Plavec je na sodišču izjavil, da ne ve, zakaj bi ga Stephan hotel ubiti.

Fišer je prepričan, da so očitki »nameščeni«

»Moj klient motiva za to dejanje ni imel,« je poudaril Fišer in se vprašal, kakšni vzgibi so gnali Alija. Meni, da je Iračan prijavil Stephana, ker od njega ni dobil toliko denarja, kot ga je hotel.»Celotna družina je zdaj zaščitena, država poskrbi za vse, kar potrebujejo; Aliju se ni treba več ukvarjati s svojo eksistenco, kar se je kot begunec moral.« Skratka, Fišer meni, da so očitki njegovemu klientu milo rečeno »nameščeni«, postopek pa je potekal tudi z nekaterimi nezakonito pridobljenimi dokazi, ki si jih je obramba brez uspeha prizadevala izločiti iz spisa. Predvsem posnetek tajnega snemanja, ki ga je Ali opravil, še preden je postal policijski špijon, saj Stephan meni, da je deloma prirejen.