Italijanka in Tunizijca

S pomočjo vaščanov izsledili tihotapce nezakonitih migrantov

G.G.
14. 5. 2019, 12.46
Posodobljeno: 14. 5. 2019, 13.04
Deli članek:

Prebivalci Velikih Brusnic in Jugorja, vasi v bližini Novega mesta, so poklicali policiste, ko so zagledali sumljiva avtomobila.

PU Novo mesto
Za volanom audija je sedel italijanska državljanka.
»Za vsa prejeta obvestila se občanom zahvaljujemo. Večkrat smo že poudarili, da smo prav s pomočjo informacij ljudi pri svojem delu lahko še bolj uspešni in učinkoviti. Posamezniki, ki živijo na določenem območju, so namreč tisti, ki najprej in najbolje prepoznajo nenavadne in sumljive okoliščine, sumljive osebe in vozila, ki ne sodijo v tisto okolje,« so sporočili s PU Novo mesto. 

Policisti in kriminalisti so se pognali za audijem in mercedesom italijanskih registrskih oznak. Ustavili so ju na avtocesti pri Leščevju v smeri proti Ljubljani.

Za volanom audija je sedela 38-letna državljanka Italije, v njem pa je sedelo še pet tujcev, ki so nezakonito prestopili slovensko-hrvaško mejo. V mercedesu pa sta bila na sprednjih sedežih državljana Tunizije z urejenim statusom v Italiji. Prevažala sta pet nezakonitih migrantov. Dva sta se skrivala v prtljažniku.

Policisti so ugotovili, da so tujci na območju Gorjancev nezakonito prestopili mejo, pri Šumečem potoku pa so čakali na t.i. sprovajalce, ki naj bi jih prepeljali v notranjost države. Tihotapci so pridržali, obogateni s kazensko ovadbo pa se bodo pogovorili s preiskovalnim sodnikom. Potnike, pet državljanov Sirije, štiri državljane Iraka in državljana Libije bodo po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Z novomeške policije sporočajo, da so prejeli še nekaj klice občanov o sumljivih vozilih na številko 113. Na vse klice so se odzvali in preverili avtomobile. Le v zgoraj opisanem primeru so ugotovili »sumljive okoliščin«.

PU Novo mesto
V mercedesu je bilo pet nezakonitih migrantov.