Umor sredi belega dne

Morilca na motorju sta sodila nekdanji novinarki in politični svetovalki

A.S.
13. 5. 2019, 08.34
Posodobljeno: 13. 5. 2019, 08.46
Deli članek:

Nekdanjo televizijsko voditeljico, novinarko in politično svetovalko Mino Mangal sta v Kabulu ubila dva neznanca na motorju. Afganistanski politiki in številni drugi aktivisti so pozvali k natančni preiskavi njenega umora.

Twitter (Afgan Presidental Information Coordination Center)
Od smrti Mangalove številni aktivisti opozarjajo o nekaznovanem nasilju nad ženskami v afganistanski državi.

Mino Mangal sta v soboto blizu njenega doma ustrelila neznanca na motorju. Generalni direktor policije Abdullah Abdullah je obljubil, da bodo odkrili, kdo sta morilca nekdanje novinarke.

Mangalovi so grozili že pred smrtjo

Afganistansko vrhovno sodišče in pripadniki civilnih družbenih skupin so pozvali k natančni preiskavi umora. Mangalova, ki je delala kot svetovalka Komisije za kulturo je sicer predhodno na družabnem omrežju Facebook objavila, da je prejela grožnje in da je v strahu za svoje življenje. Vir groženj je zaenkrat nejasen, policisti pa preiskujejo tudi družinske člane. Morebiten motiv umora je namreč družinski prepir.

V Afganistanu so ubili največ novinarjev v letu 2018

Od smrti Mangalove številni aktivisti opozarjajo na nekaznovano nasilje nad ženskami v afganistanski državi. Kot piše BBC, izpostavljajo, da je do mnogih zločinov nad ženskami prišlo v središču prestolnice sredi belega dne. 

Afganistan je tudi sicer država z največ smrti novinarjev v letu 2018.