Biološke sledi

Ko so Stanka oprostili, je zaploskal celo oškodovani kovač

S.S.
11. 5. 2019, 08.10
Posodobljeno: 11. 5. 2019, 08.38
Deli članek:

Ljubljanski višji sodniki imajo pod drobnogledom primer Stanka Amerška, ki je bil predlani na krškem okrožnem sodišču oproščen očitka ropa. Tožilstvo zanj namreč zahteva pogojno obsodbo.

Janja Ambrožič
Stanko Ameršek (spredaj), za njim oropani Ivan Planinc.

Drugega julija 2002 je umetniški kovač Ivan Planinc ustvarjal v svoji delavnici, ko so vanjo vkorakali trije zamaskirani moški. Eden je Planincu na glavo pristavil pištolo in mu zagrozil s smrtjo, drugi, s kijem v roki, pa je od kovača zahteval denar. Planinca je naposled eden od roparjev lopnil po glavi, da je padel, nato so ga zvezali z lepilnim trakom in odvlekli v spalnico ter poskušali odpreti sef. Ker jim ni uspelo, so Planinca odvezali in od njega zahtevali, da sam odtipka kodo in odpre blagajno, na tilnik pa je imel ves čas prislonjeno pištolo. Roparji so pobrali denar in zbirateljske predmete ter pištolo, škode je bilo za dobrih 31 tisoč evrov. Za njimi pa se je za več let izgubila vsaka sled. Leta 2008 so v nacionalnem forenzičnem laboratoriju, potem ko se je tehnika odkrivanja sledi precej izpopolnila, ponovno odprli nekatere neraziskane primere. In tako se je pod lupo forenzikov znašel trak, s katerim so roparji zvezali Planinca. Na njem so potem odkrili biološke sledi Stanka Amerška iz Razborja, ki se je naposled znašel na krškem okrožnem sodišču kot eden od domnevnih roparjev.

Oškodovanec ob oprostilni sodbi ploskal

Ameršek, ki je duševno manj razvit, trpi za shizofrenijo in je bil v času ropa močno zasvojen z alkoholom, je med sojenjem očitke zavračal, sicer pa večino časa molčal. Tudi oškodovanec Planinc je ves čas sojenja trdil, da na zatožni klopi ne sedi prava oseba, ko pa je okrožni sodnik Gojimir Pešec maja predlani izrekel Ameršku oprostilno sodbo, je celo zaploskal. Sodnik Pešec je v obrazložitvi sodbe poudaril, da je celotna obtožba temeljila na enem dokazu, to je bil DNK na lepilnem traku: »Ni dileme, da je bila sled na trakovih, dilema je v tem, kako je prišla tja. Najbolj logično sicer je, da je šlo za slino, a to ne pomeni, da je to edina razlaga. Storilci so se natančno pripravili, imeli so kape, rokavice, kij, lepilni trak, vse so prinesli s sabo. Nobenih sledi niso pustili. In potem bi nekdo slučajno z zobmi trgal lepilni trak? To kaže na to, da je sled lahko podtaknjena.« Tožilstvo je za Amerška sicer zahtevalo pogojno obsodbo. Pritožbo so prejšnji teden pričeli obravnavati ljubljanski višji sodniki, ki bodo sejo nadaljevali prihodnji teden.