Kot smo že pisali, je po predvajanju Netflixove serije »13 razlogov zakaj« občutno naraslo število samomorov med otroki. Čeprav je bila serija deležna številnih kritik javnosti in kljub apelom po prekinitvi, ustvarjalci načrtujejo snemanje 3 sezone. Center zgodbe je adolescentka Hannah Baker, ki stori samomor in pred tem za seboj pusti 13 video posnetkov s 13 razlogi, ki naj bi jo pripeljali do tega, da si vzame življenje. Zadnja scena prve sezone prikazuje glavno akterko med rezanjem žil v kadi.

Žalujoča mati Jessice Scatterson in nekateri drugi starši preminulih otrok še vedno apelirajo na širšo javnost, da se otrokom prepreči dostop do gledanja omenjene serije. Jessica je storila samomor zgolj tri tedne potem ko so predvajali prvo sezono sporne serije. Deklica je, preden se je obesila, podobno kot glavna akterka v »13 razlogih zakaj« pustila sporočilo, v katerem je navedla 6 razlogov za samomor. Zaradi podobnega vzorca v Jessicinem sporočilu in zgodbi serije je Rachel prepričana, da si njena hči ne bi vzela življenje, če omenjene TV vsebine ne bi gledala. »Serijo bi morali prepovedati. Otroci ob gledanju dobijo ideje o samopoškodovanju,« je za Mirror povedala mati.

jessica
Facebook (osebni profil)
Samomor je storila dva dni po 13. rojstnem dnevu.

Jessicini prijatelji so takoj, ko je objavila sliko svoje noge z vrezanimi črkami RIP tj. počivaj v miru, poklicali policiste. Kmalu zatem je dekličino truplo v sobi našel njen oče. Ob njej je videl majhno rezilo, sporočila o samomoru, ime tistega, ki naj bi jo ustrahoval ter skico obešene osebe. Jessica si je vzela življenje dva dni po svojem 13. rojstnem dnevu. 

Netflix zavrača obtožbe

Čeprav serija vsebuje dodatno opozorilo o občutljivosti tematike, zgolj štiri serije priporočajo gledanje polnoletnim osebam. Predstavnik Netflixa je stopil v bran predvajanju občutljive TV vsebine in dejal: »Gre za kritično pomembno temo. Spornega vprašanja smo se lotili na previden način.«