Zaskrbljujoči podatki

Po prikazovanju serije porast števila samomorov med otroki

A.S.
30. 4. 2019, 10.10
Posodobljeno: 8. 5. 2019, 10.28
Deli članek:

Glede na podatke študije, ki so jo izvedli v Združenih državah Amerike, je od aprila leta 2017 po predvajanju Netflixove serije "13 razlogov zakaj" občutno zraslo število samomorov med otroki.

Youtube (screenshot)
Hannah Baker.

31. marca 2017 je Netflix prvič lansiral dramsko serijo, posneto po knjižni uspešnici Jaya Asherja iz leta 2007. Center zgodbe je adolescentka Hannah Baker, ki stori samomor in pred tem za seboj pusti 13 video posnetkov s 13 razlogi, ki naj bi jo pripeljali do tega, da si vzame življenje. Razlogi so pravzaprav njeni sošolci in sošolke. Vseh trinajst, ki so Hannah na katerikoli način ustrahovali, se ji posmehovali, jo tudi spolno nadlegovali, dobi kasete s posnetki. Zadnja scena prve sezone med drugim prikazuje glavno junakinjo med rezanjem žil v kopalni kadi. Kader je vznemiril številne starše in medicinske delavce, zato je moral Netflix postaviti dodatno opozorilo za gledalce.

Serijo producirala popularna pevka Selena Gomez

Drugo sezono so začeli predvajati maja prejšnje leto, omenjeni spletni ponudnik video vsebin pa je naročil tudi snemanje tretje sezone. Najstniki, ki so tudi tematski sklop serije, so bili s serijo nemudoma zasvojeni. Serijo je producirala popularna pevka Selena Gomez. Kar je zaskrbljujoče je, da posnetki samomor prikazujejo kot čin maščevanja in ne posledico psihiholoških težav ali duševnih stisk. 

Avtorji študije Nacionalnega inštituta za zdravje ne morejo zagotovo trditi, da med predvajanjem serije in porastom samomorov med otroki obstaja povezava. Kljub temu je od aprila 2017 zabeleženih 195 več samomorov kot prejšnje leto. Največkrat so si življenje vzeli dečki.

Pri Nacionalnem inštitutu tako pozivajo ustvarjalce popularno kulturnih vsebin, da so previdni pri prikazovanju tako občutljivih tem, saj ima to lahko nezaželene posledice.

Serije ne bodo umaknili

Izvršni direktor Netflixa Reed Hastings je po kritikah širše javnosti povedal, da serije ne bodo umaknili: To je popularna in uspešna serija, seveda je kontroverzna, a je nikomur ni treba gledati.

Telefonske številke za pomoč v stiski:

Telefon za klic v duševni stiski 01 520 99 00 (od 19h do 7h)

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 080 116 123 (24 h na dan)

TOM telefon za otroke in mladostnike v stiski 116 111 (od 12h do 22h)