Zaporna kazen

20 let zapora za katoliškega učitelja, ki je zlorabljal učence

A.S./STA
29. 4. 2019, 14.37
Posodobljeno: 29. 4. 2019, 14.52
Deli članek:

Sodišče v Barceloni je danes nekdanjega učitelja telovadbe v tamkajšnji katoliški šoli zaradi spolnega zlorabljanja učencev obsodilo na skoraj 22 let zapora. Sodbo so izrekli v času, ko v Španiji na plan prihaja vse več navedb o zlorabah v Cerkvi in cerkvenih šolah.

Profi media
Slika je simbolična.

Obsojeni Joaquin Benitez je skoraj tri desetletja učil na šoli v Barceloni, ki jo je vodila katoliška skupnost maristov. Moškemu so zaradi spolnega napada na štiri učence dosodili 21 let in devet mesecev zapora. Gre za prvo obsodbo v škandalu okoli šol omenjene katoliške skupnosti, ki je v Barceloni odjeknil leta 2016. Tožbe proti skupaj 12 učiteljem v teh šolah je vložilo več kot 40 ljudi. Prav ta afera je doprinesla k zlomu molka glede spolnih zlorab v Cerkvi in katoliških šolah v Španiji. Katoliška Cerkev v Španiji je novembra 2018 javno zaprosila za odpuščanje. 

Poleg zaporne kazni tudi denarna odškodnina žrtvam

Obsojeni bo moral poleg zaporne kazni tudi globoko seči v žep. Sodišče mu je naložilo izplačilo 120.000 evrov odškodnine štirim žrtvam. Če sam tega ne bo zmogel, bo morala odškodnina plačati Maristična skupnost.

Maristični bratje so moška kongregacija, ki so jo ustanovili v 19. stoletju, še posebej dejavna pa je na področju izobraževanja. Leta 2017 je bila ta skupnost tudi v Čilu vpletena v hud škandal, ki je na koncu privedel do odstopa 34 tamkajšnjih škofov.