Incident na ozki lovski stezi

Župan zanika, da bi ga z bokom in zadnjico tako odrinil po pobočju, da je pristal v ruševju

S.R./STA
25. 4. 2019, 17.32
Posodobljeno: 25. 4. 2019, 17.38
Deli članek:

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je v svojem zagovoru ob današnjem začetku sojenja za incident na poti v Malo Pišnico aprila 2017 povedal, da naravovarstvenega nadzornika ni odrinil. Oškodovanec in drugi nadzorniki trdijo nasprotno.

sta
Kranjskogorski župan Janez Hrovat zanika, da bi odrinil nadzornika TNP

Tožilka Lea Martinjak županu Janezu Hrovatu očita, da je s silo skušal preprečiti uradno dejanje uradni osebi, ko je 12. aprila 2017 popoldan na ozki lovski stezi v Malo Pičnico naravovarstvenega nadzornika Rada Legata ob njegovem opravljanju nadzora z bokom in zadnjico tako odrinil, da je ta padel po pobočju in se po šestih metrih ustavil v ruševju. 

Hrovat je v svojem zagovoru na kranjskem okrožnem sodišču povedal, da je kranjskogorsko turistično društvo dalo pobudo za ureditev že vrsto let zaprte poti v dolino Male Pišnice, saj jih turisti že dolgo sprašujejo, zakaj so tako malomarni, da poti ne uredijo. Na sestanku v okviru društva so se odločili, da se bodo lotili čiščenja in urejanja poti na lastno pest. 

Opremljeni z grabljami, škarjami, lopatami in žagami

Prostovoljski akciji se je pridružilo več deset občanov, ki so se 12. aprila 2017 z grabljami, škarjami, lopatami in žagami odpravili proti Mali Pišnici, kjer pa jih je pričakalo pet nadzornikov Triglavskega narodnega parka (TNP). Ti so jim povedali, da tega ne smejo početi, in začeli uradni postopek. "Mi pa smo zadevo mirno nadaljevali," je povedal Hrovat. 

Nadzorniki so v današnjem pričanju povedali, da so se za nadzorstvo odločili, ko so opazili poziv župana prek Facebooka k čistilni akciji. Akcijo so poskušali preprečiti že pred njenim začetkom, zato so se dogovorili za sestanek na občini, kjer so opozorili, da takšna dejanja brez soglasij niso dovoljena. 

Ker so župan in okoli 30 prostovoljcev vztrajali pri akciji, so se nadzorniki na napovedan dan tudi sami odpravili v Pišnico, kjer so jim najprej še enkrat pojasnili, da je njihovo dejanje prekršek. "Vendar so nas ignorirali, nas zaobšli in se lotili kopanja steze," je pojasnil Legat. 

 S steze se mu je porogljivo smejal

Nadzorniki so jih nato prehiteli, da bi zoper njih začeli uradni prekrškovni postopek za izrek globe, vendar so jih po poti znova zaobšli. Kot so pričali nadzorniki, je šel Hrovat mimo Legata, ki je za asistenco pri postopku pred tem poklical policijo, tako da ga je pri tem z bokom odrinil. Legat je ob tem padel vznak po strmem pobočju. "Imel sem veliko srečo, da sem jo odnesel z lažjimi telesnimi poškodbami. Po dveh prevalih sem se uspel prijeti in ustaviti," je povedal Legat in dodal, da ima pred očmi župana, ki se mu je s steze porogljivo smejal, češ, da se je sam vrgel.

Hrovat je na drugi strani poudaril, da med njim in Legatom ni prišlo do kontakta, ko je šel mimo njega. "Potem sem zaslišal padec v ruševje, pogledam in vidim, da leži na hrbtu s prekrižanimi rokami. Zasmejal sem se, kaj je zdaj to. Naredil je obrat naprej in začel vpiti, da sem ga porinil," je povedal Hrovat in dodal, da je bilo potem veliko obtožb, da ga je hotel ubiti, a je tožilstvo umaknilo klasifikacijo poskusa uboja. 

Hrovat vztraja, da je nedolžen in da so imeli tudi vsa dovoljenja za čistilno akcijo ter soglasja lastnikov. "Delali smo, kar delamo po vseh poteh v naši občini," je poudaril. Legat pa je na drugi strani izpostavil, da bi potrebovali okoljevarstveno soglasje, saj gre za prvo varstveno območje parka, za poseben gozdni rezervat z mirnim območje za divje živali. S preureditvijo opuščene lovske poti v sprehajalno pot pa bi omogočili masovni turistični naval v dolino, s čimer so bili cilji parka ogroženi, je opozoril.

Sojenje se bo z zaslišanjem prič in sodnega izvedenca nadaljevalo 16. maja.