Filipine znova streslo

FOTO: »Mogoče jih je slišati, kako kričijo od bolečin«

S.R.
23. 4. 2019, 08.13
Posodobljeno: 23. 4. 2019, 11.05
Deli članek:

V včerajšnjem silovitem potresu na Filipinih je umrlo najmanj enajst oseb. Danes je otoško državo znova streslo.

Reuters
Posledice potresa na Filipinih.

Filipinski otok Luzon, na katerem leži tudi prestolnica te otoške države, je včeraj popoldne po lokalnem času stresel potres z magnitudo 6,1. Medtem ko so iz Manile poročali o majajočih se stavbah, evakuacijah in vsesplošnem kaosu, so v provinci Pampanga, kjer sta se zrušili najmanj dve zgradbi, močno pa je poškodovano tudi letališče, zabeležili najmanj enajst smrtnih žrtev. Poškodovanih je bilo 20 oseb, več ljudi pa je ostalo ujetih pod ruševinami, poroča BBC. Danes s Filipinov poročajo o novem potresu z žariščem v bližini kraja San Julian v provinci Vzhodni Samar. Po navedbah Geološkega zavoda ZDA je bila magnituda današnjega potresa 6,4, a je bilo žarišče razmeroma globoko pod površjem (dobrih 70 kilometrov). O morebitnih novih žrtvah in škodi zaenkrat še ne poročajo.

Reuters
Posledice potresa na Filipinih.

»Mogoče jih je slišati, kako kričijo od bolečin. Reševanje bo težavno,« je glede reševanja žrtev včerajšnjega potresa za tiskovno agencijo Reuters dejala Lilia Pineda, guvernerka najhuje prizadete province Pampanga. Pojasnila je še, da so iz ruševin zgradbe, ki je v pritličju gostila trgovino, izvlekli tri trupla. V kraju Lubao sta umrli starejša ženska in njena vnukinja. Na mednarodnem letališču Clark, ki je od Manile oddaljeno približno uro vožnje, se je zrušila streha potniškega terminala. Poškodbe je utrpelo najmanj sedem oseb. Škoda na letališču je velika. 

Reuters
Posledice potresa na Filipinih.

Po potresu so zabeležili še najmanj 400 popotresnih sunkov, poroča Al Jazeera, kjer dodajajo, da bi lahko število žrtev še naraslo, saj z nekaterimi nekoliko bolj odročnimi kraji, ki so ostali brez elektrike, še vedno niso vzpostavili stika. Tja so zdaj poslali ekipe reševalcev, ki bodo ocenile škodo in pomagale morebitnim žrtvam. Potres naj bi poškodoval tudi večje število cerkva, v katere so se med velikonočnimi prazniki zgrinjali verniki.

Reuters
Posledice potresa na Filipinih.