Eno najnevarnejših letališč na svetu

FOTO: Letalo zdrsnilo s steze in trčilo v helikopter; trije mrtvi

S.R.
15. 4. 2019, 09.01
Posodobljeno: 15. 4. 2019, 09.06
Deli članek:

V sobotni letalski nesreči na letališču v Nepalu so umrle tri osebe.

Profimedia
Nesreča na letališču Lukla.

Vzletno-pristajalna steza na nepalskem letališču Lukla, ki leži na 2845 metrih nadmorske višine, je izjemno kratka, hkrati pa letališče obdajajo visoke gore. Vse to močno otežuje vzlete in pristanke, zato ga mnogi štejejo kar za najbolj nevarno letališče na svetu.

V soboto je letalo med pristajanjem zdrsnilo s steze in se zaletelo v helikopter. Nesreča je vzela tri življenja, še tri osebe pa so se poškodovale. Obe plovili sta sicer pripadali podjetjem, ki za turiste in alpiniste organizirajo izlete na območje Everesta. Umrli so sicer pilot v letalu in dva policista, ki sta stala v bližini helikopterja. 

Profimedia
Nesreča na letališču Lukla.

Vzrok sobotne nesreče zaenkrat še ni znan, saj so bile vremenske razmere ugodne, letališče pa je po nesreči preostanek dneva delovalo kot običajno. Na letališču Lukla lahko sicer pristajajo samo izkušeni piloti, ki so na kratkih vzletno-pristajalnih stezah opravili najmanj 100 vzletov in pristankov ter ki so vešči letenja v nepredvidljivih vremenskih razmerah. Ena od stez denimo leži na robu 700-metrskega prepada, letališče pa je zaradi močnih vetrov in gostih oblakov pogosto zaprto. Leta 2008 je med neuspešnim poskusom pristanka umrlo 18 ljudi, pred slabima dvema letoma pa sta v podobnih okoliščinah umrla dva pilota. Promet na letališču se je v zadnjih letih močno povečal, saj Nepal in zlasti Everest obiskuje vse več turistov.

Profimedia
Nesreča na letališču Lukla.