Izkazalo se je, da je kovček last 21-letnega potnika, Sanela Sovića iz Cazina v Bosni in Hercegovini.

Omenjeno vojaško orožje je v Sloveniji za posameznike prepovedano, zato je Bošnjak vse od pridržanja v priporu zaradi begosumnosti. Pred dnevi je stopil pred sodnico novomeškega okrožnega sodišča Mojco Hode. Za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem je sicer zagrožena kazen do petih let zapora.

Tihotapljenje avtomatskega orožja je v Sloveniji obravnavano kot težko kaznivo dejanje.

Težko kaznivo dejanje

Kot je v obrazložitvi obtožbe poudaril višji državni tožilec Bojan Avbar, gre pri tihotapljenju orožja, sploh takšne količine, za nevarno in težko kaznivo dejanje. V primeru priznanja krivde je Avbar predlagal kazen šestih mesecev zapora za vsak kos orožja. Leto in pol skupno, ob tem pa je tožilec predlagal še stransko kazen izgona tujca iz države za obdobje petih let. Ob tem je sodnico opozoril še na fotografije, ki so jih med preiskavo našli na Sovićevem telefonu. »Te fotografije so me prepričale, da ne gre le za nezakonit vnos orožja, ampak da je v ozadju še nekaj drugega. Evropa terorizma ne bo trpela!« je bil odločen Avbar.

Vpliv skrajnežev?

Avbar je govoril o fotografijah, na katerih Sović pozira z orožjem v rokah. Iz njegovih objav na instagramu pa bi lahko sklepali, da je mladenič, ki ima končano zgolj osnovno šolo in je brezposeln, v BiH pa je že bil obsojen na pogojne zaporne kazni, v zadnjih letih zapadel vplivu nekaterih verskih voditeljev.

Sović je po kratkem posvetu z odvetnico in predstavitvi obtožbe krivdo priznal, dejal je tudi, da dejanje obžaluje. Sodnica je sledila predlogu tožilca in ga obsodila na leto in pol zapora ter petletni izgon iz države. V obrazložitvi sodbe je povedala, da je glede na podatke, ki jih je pridobilo tožilstvo od Interpola, pri vsem skupaj šlo za ogrožajoče kaznivo dejanje, orožje pa je bilo očitno namenjeno črnemu trgu, morda celo teroristični dejavnosti.

Avtomatsko orožje, kot je denimo puška kalašnikovka, je v Slovenji prepovedano za civilno uporabo.

Poti čez mejo

»Tihotapljenje take količine vojaškega orožja v Slovenijo v javnosti povzroča nelagodje in občutek ogroženosti, zato je na mestu tudi izrek stranske kazni izgona tujca iz države. Podatki iz spisa kažejo, da ste v zadnjih dveh letih redno prestopali slovensko-hrvaško mejo, včasih za nekaj dni, včasih pa zgolj za nekaj ur, kar bi bilo lahko prav tako povezano z nezakonito dejavnostjo. Menim, da vaša navzočnost predstavlja nevarnost za javni red, zato sem se odločila tudi za stransko kazen izgona tujca iz države, in sicer na najdaljši čas, kar ga predvideva zakon. S takimi ravnanji v Sloveniji nimate kaj početi. Pošteno bi bilo, da si poiščete poklic, se zaposlite in se preživljate na pošten način. Dovolj ste mladi in sposobni, da to naredite,« je Soviću povedala sodnica.

Do pravnomočnosti sodbe Sović ostaja v priporu, zaprosi pa lahko za predčasen začetek prestajanja zaporne kazni.