Oprostilna sodba

V baru v ljubljanskem Polju testiral pištolo, a menda ni nikogar ogrožal

S.S.
12. 4. 2019, 19.55
Deli članek:

Elvisa Šljivarja, obtoženega povzročitve splošne nevarnosti, ker je v steno bara Mangas v Polju poslal šest krogel, je sodišče oprostilo obtožb, ker pri streljanju ni nikogar ogrožal.

Samo Strel
Elvisu Šljivarju je sodišče včeraj odpravilo pripor, kjer je bil od novembra lani.

Tožilstvo je za Elvisa Šljivarja brez uspeha zahtevalo leto in pet mesecev zapora ter preklic pogojne obsodbe za neki starejši greh; obramba je z razsodbo sodišča prve stopnje zadovoljna. Spomnimo: incident se je zgodil 29. novembra lani na terasi lokala Mangas bar v Polju. Obtoženi je bil v lokalu s prijateljem Nerminom H. Beseda je nanesla na pištolo, ki jo je Šljivar, tako v zagovoru, istega dne zaplenil prijatelju, ki mu je v prometni nesreči umrlo dekle, saj se je bal za njegovo življenje. Nermin je podvomil, da je pištola sploh prava, zato jo je Šljivar preprosto usmeril v steno in »v hipu« izstrelil šest nabojev. V lokalu sta bila takrat dva gosta, ki se za strele nista posebej zmenila, je pa začela vpiti natakarica. Šljivar se je že na kraju samem opravičil lastnici, ki živi nad lokalom in je po strelih prihitela v notranjost. Kot je poudaril v zagovoru, ni nameraval nikomur škodovati ali ga ogrožati, kot mu to očita tožilstvo: »Prepričan sem bil, da pištola ni prava.« Priznal je neumnost, ne pa kaznivega dejanja.

Streljal grupirano, stran od gostov in natakarice

Sodišče se je pri odločitvi oprlo na oceno upokojenega sodnega izvedenca balistične stroke Franca Sabljiča, ki ga je za izdelavo mnenja najela obramba. Po Sabljičevi oceni namreč v konkretnih okoliščinah med streljanjem neposredno ni bil nihče ogrožen; streli so bili grupirani v isti predel stene, na manjše področje, stran od sedečih gostov in natakarice. Glede na Sabljičevo izpoved je obramba že konec marca dosegla, da so Šljivarju odpravili pripor, tako da je na včerajšnje sklepno dejanje prišel s prostosti, kjer bo po sodbi prvostopenjskega sodišča tudi ostal. Ni pa znano, ali se bo na sodbo pritožilo tožilstvo. Elvis Šljivar je bil v preteklosti že obsojen, v steno Mangas bara pa je streljal v času preizkusne dobe. Precej bolj medijsko znan je sicer njegov bratranec Mervan Šljivar, ki je bil januarja nepravnomočno obsojen na 30 let zapora zaradi umora Nedžada Kličića alias Cazinskega Ramba v BiH septembra 2014.