Odmevna aretacija v Španiji

Poljski milijonar se je pred aretacijo želel vreči čez balkon

S.R./STA
6. 4. 2019, 18.18
Posodobljeno: 6. 4. 2019, 18.25
Deli članek:

V Španiji so prijeli tvorca prisluškovalne afere na Poljskem.

Reuters
Fotografija je simbolična.

V Španiji so aretirali prebeglega poljskega milijonarja Mareka Falento, ki naj bi igral osrednjo vlogo v prisluškovalni aferi iz leta 2014. Tedaj so mediji objavili izvlečke spornih pogovorov med politiki in poslovneži, ki naj bi jih Falenta omogočil v varšavskih restavracijah, kjer so se zbirali. 

Falento so decembra 2016 obsodili na dve leti in pol zaporne kazni, in sicer zaradi vzpostavitve sistema prisluškovanja v uglednih restavracijah v Varšavi, kjer so natakarji lahko posneli pogovore med poslovneži in politiki. 

Afera je izbruhnila leta 2014, ko so mediji objavili izvlečke spornih pogovorov, tudi tedanjega poljskega zunanjega ministra, ki naj bi zavezništvo Varšave z ZDA označil za ničvredno. Škandal je pripomogel k temu, da je vladajoča Državljanska platforma leta 2015 izgubila volitve proti opozicijski stranki Zakon in pravičnost, ki zdaj vodi državo. 

Skočiti je želel čez balkon

V španski policiji danes aretiranega sicer niso poimensko imenovali. So pa sporočili, da so v sodelovanju s poljskimi kolegi prijeli milijonarja, in sicer v luksuznem stanovanju v obmorskem mestu Cullera. Da gre za Falento, pa je na Twitterju potrdil poljski notranji minister Joachim Brudzinski. 

Po poročanju policije je Falenta, ko je v stanovanju opazil agente, zagrozil, da se bo vrgel z balkona v devetem nadstropju, a so ga nazadnje od tega odvrnili in prijeli. Pred morebitno izročitvijo Poljski mora še stopiti pred sodnika.