Po napadu s krvavimi rokami po zelenjavo

Kdo je upokojencu iz Novega mesta uničil življenje

Janja Ambrožič / Štajerski tednik
30. 3. 2019, 07.40
Deli članek:

Konec lanskega oktobra se je 67-letni Čedo Vasić iz Novega mesta odpravil na svoj običajni jutranji 20-kilometrski sprehod, ki bi se skoraj končal tragično.

J.A.
Mitja Knep je 42-letni Vasićev sosed, ki ima hude zdravstvene težave – osebnostno motnjo, trpi zaradi sindroma odvisnosti od psihoaktivnih snovi in shizofrenije.

»Okoli sedme ure zjutraj sem šel čez parkirišče in prehod pri trgovini Tuš. Ko sem stopil na pločnik in naredil tri, štiri korake, je nenadoma prišel do mene, me pogledal v oči in me prijel za vrat od zadaj. Poskusil sem se ga znebiti, a nisem mogel. Ko sem videl, da gre z nožem proti mojemu vratu, sem ga prijel za roko, a me je vseeno dosegel,« se je na sodišču Vasić spominjal dogodka, ki mu je za vedno spremenil življenje.

Porezal ga je po vratu

J.A.
Čedo Vasić nikoli ne bo pozabil tistega oktobrskega jutra, ko se mu je za vedno spremenilo življenje.

Upokojenec se je branil in se poskušal otresti napadalca, a kljub temu ga je ta z žepnim nožem na preklop porezal še po dlaneh, nogi in ledvenem delu.

»Porezal me je po vratu, še danes imam osem centimetrov dolgo vreznino, ki me boli, imel sem poškodovani obe roki, pa tudi hrbet,« je našteval Vasić, ki je tistega jutra klical na pomoč, a ga nihče ni slišal. K sreči se mu je uspelo iztrgati moškemu, ki ga je brez razloga napadel. Ko je le stežka prišel do doma, saj je dvakrat vmes skoraj omedlel, je ženi rekel, naj pokliče reševalce, a se je zaradi šoka tako zmedla, da se sploh ni mogla spomniti prave številke. V telefon je vtipkala številko 012 namesto 112. Potem je stekla čez hodnik do sosedov in reševalce je nato poklicala mlajša soseda. V petih minutah je prišla pomoč in odpeljali so ga na urgenco.

Po tistem dogodku Vasić ne zmore več dolgih sprehodov, le še štiri ali pet kilometrov prehodi, popolnoma je potrt in ne more spati. »Če vzamem tablete, spim tri ali štiri ure, jemljem zdravila za pomiritev in spanje. Pred tem dogodkom nikoli nisem jemal takšnih zdravil.«

Dogodka se ne spominja

Kdo je Vasiću uničil življenje, da ne more več hoditi na dolge sprehode, ne more spati in se umiriti?

Gre za njegovega soseda Mitjo Knepa, 42-letnika, ki ima hude zdravstvene težave – osebnostno motnjo, trpi zaradi sindroma odvisnosti od psihoaktivnih snovi in shizofrenije. Ravno zaradi tega je že invalidsko upokojen. Do zdaj še nikoli ni bil kaznovan.

»Obžalujem dogodek in se ga ne spominjam,« je prejšnji teden rekel na sodišču Knep. Povedal je, da v tistem obdobju ni jemal zdravil, ki bi jih moral. Zdaj jih in se tudi bolje počuti.

J.A.
Pri Tušu na Drski v Novem mestu se je oktobra lani v živo zgodila srhljivka.

Krvav v trgovino

Znano je tudi, kam je šel po napadu tistega jutra. Prodajalka v bližnjem Tušu se ga je namreč spomnila. »Bil je naša stalna stranka. Lahko rečem, da je bil nekoliko čuden, drugačen. Enkrat prej se je zgodilo, da je pri nas metal zvitke po tleh. Nikoli ni bil agresiven v naši prodajalni. Tistega dne se mi je zdel pod vplivom substanc. Roke je imel krvave, a se s tem ni obremenjeval. Bil je tretji kupec tistega dne in jaz sem bila na blagajni. Pozdravila sem ga, a mi ni odzdravil, na pult je dal kumarice in papriko, plačal s petimi evri in odšel. Sploh ni počakal, da bi mu vrnila razliko,« se je spominjala prodajalka.

Psihiatrično zdravljenje

Tožilka Renata Brodarič Trentelj je med očitki poleg poskusa uboja navedla še dve poškodovanji tuje stvari, saj se je Knep enkrat spravil na vrata sosednjega stanovanja v bloku, kjer je živel, v drugem primeru pa je na policiji, kjer je bil priprt, splezal na mizo in uničil stropni svetilki.

Ker je vsa navedena dejanja storil neprišteven, ga čaka obvezno psihiatrično zdravljenje na oddelku forenzične psihiatrije v Mariboru, od koder so ga prejšnji teden tudi pripeljali na novomeško okrožno sodišče. Njegovo stanje bodo preverjali na pol leta, sicer pa ta ukrep lahko traja največ pet let.