Sodba

FOTO in VIDEO: Po sodbi Šiškovi privrženci kar na sodišču vzklikali: "Oj, Štajerska varda, Štajerska, varda, ..."

G.G./M.V.
29. 3. 2019, 09.03
Posodobljeno: 29. 3. 2019, 10.09
Deli članek:

Sodnica Vanja Verdel Kokol je razsodila, da je Šiško kriv.

Novice Svet24
Andrej Šiško po sodbi.

Šišku je tožilstvo očitalo, da je ščuval k nasilni spremembi ustavne ureditve zaradi vrste ravnanj, od grožnje takratnemu predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve dežele Štajerske in nato še obrambne skupine te dežele - Štajerske varde septembra lani. Sodnica Vanja Verdel Kokol je ocenila, da je primerna kazen za nekdanjega predsedniškega kandidata osem mesecev zapora. Ker je Šiško od 12. septembra v zaporu, bo ob pravnomočnosti sodbe prišel na prostost že 12. aprila. Na svobodo bo pravzaprav odkorakal že danes, saj mu je sodnica odpravila pripor.

Soobtoženi Matej Lesjak je prejel tri mesece pogojne kazni.

Novice Svet24
Gneča pred vhodom v sodno dvorano.

Pred sodiščem so se zbrali navijači voditelja t.i. Štajerske varde Andreja Šiška. Naš novinar na terenu poroča, da se jih je zbralo približno 50, v sodni dvorani pa so prisluhnili tudi sodbi.

Šiško je v zaključni besedi poudaril, da nikoli ni pozival k nasilju ali k rušenju oblasti, ampak da si je vseskozi prizadeval za spoštovanje slovenske ustave. Prav s tem namenom naj bi tudi kritiziral državne oblasti, za kar pa meni, da ima v demokratični družbi pravico početi. Postroj Štajerske varde je bil po trditvah Šiška namenjen predvsem zbujanju zanimanja medijev.

Tožilstvo je za Šiška predlagalo leto in štiri mesece zapora, za soobtoženega Lesjaka, ki mu očitajo pomoč Šišku, pa osem mesecev pogojne kazni. Za ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve je sicer zagrožena kazen do pet let zapora, sodne prakse na tem področju v Sloveniji pa še ni.

Novice Svet24
Čakajoč na razsodbo.

Novice Svet24
Zbrani novinarji in Šiškovi pristaši.

Novice Svet24
Prihod na sodišče.