Črna kronika

Ovaden direktor Mariborskega vodovoda Burnač

B.K.
21. 3. 2019, 09.02
Posodobljeno: 21. 3. 2019, 09.08
Deli članek:

Zaradi spornega nakupa vodomerov so ovadene tri osebe, med njimi tudi Burnač.

Profimedia
Vodni števec, vodomer.

Kriminalistična preiskava nakupa vodomerov v Mariborskem vodovodu je po današnjem poročanju časnika Večer prinesla ovadbo zoper tri osebe.

Po neuradnih informacijah so storitve kaznivega dejanja osumljeni direktor Danilo Burnač, vodja kabineta prejšnjega mariborskega župana Marjeta Kristofič Jamnik in njen soprog Mitja Jamnik.

Mariborski kriminalisti so preiskavo domnevnih nepravilnosti pri oddaji javnega naročila za nabavo vodomerov v Mariborskem vodovodu zaključili pred dobrim mesecem dni. Na okrožno državno tožilstvo v Mariboru so podali kazensko ovadbo zoper tri odgovorne osebe, ki so osumljene storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pomoči pri tem dejanju.

"Ugotovili smo namreč, da so osumljeni z namenom, da se izognejo obveznemu postopku javnega naročanja, razdrobili isto javno naročilo na več delov z namenom pridobitve nepremoženjske koristi v obliki pravnega posla," so za Večer povedali na Policijski upravi Maribor. Domnevno ovadeni zadeve ne želijo komentirati.

Kot je junija 2016 pisal časnik Dnevnik, je Mariborski vodovod med letoma 2014 in 2016 sklenil za več kot 100.000 evrov poslov s podjetjem TI-EN Mitje Jamnika, ki ga je zastopala tudi njegova soproga Marjeta Kristofič Jamnik, v tistem času vodja kabineta župana Andreja Fištravca.

Sporna nabava vodomerov ni edina kazenska ovadba, ki je v zadnjih letih doletela direktorja Mariborskega vodovoda. V začetku leta 2017 so v Večeru razkrili, da je Burnač skupaj s tedanjim županom Fištravcem osumljen storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja tudi v primeru sklepanja in-house pogodb za ureditev vodovoda na različnih lokacijah v Mariboru.

Občina je namreč s podjetjem v stoodstotni javni lasti leta 2014 sklenila več gradbenih hišnih pogodb namesto javnih razpisov v vrednosti 559.469 evrov. A je Mariborski vodovod pretežni del poslov oddal zasebnim podizvajalskim podjetjem. Na okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru pojasnjujejo, da je sodišče v tem primeru uvedlo preiskavo.