Opiat, ki povzroča odvisnost

Zasegli tri kilograme: tudi v Sloveniji droga kratom

T.L./STA
16. 3. 2019, 09.58
Posodobljeno: 16. 3. 2019, 10.22
Deli članek:

Specialist javnega zdravja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je povedal, da so kratom prvič v Sloveniji zaznali pred približno dvema letoma.

STA
Fotografija je simbolična.

Laški policisti so pri hišni preiskavi na območju Laškega v sredo pri 23-letnemu moškemu zasegli okrog tri kilograme rastline mitragyna cpeciosae oz. kratoma, ki po uredbi sodi med prepovedane substance, ter manjšo količino posušene konoplje, so sporočili s Policijske uprave Celje. Osumljenca je policija pridržala in ga bo kazensko ovadila zaradi neupravičene proizvodnje in prometa z mamili. 

Kot je povedal specialist javnega zdravja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, so kratom prvič v Sloveniji zaznali pred približno dvema letoma. Ta droga, ki je tropska zimzelena rastlina, izvira iz jugovzhodne Azije, Indokine in Malezije. 

Na omenjenih območjih kratom uporabljajo v tradicionalnem zdravilstvu v protibolečinske namene. Gre za opiat, ki povzroča odvisnost, in se v Sloveniji prodaja prek spletnih strani. V bogati zahodni Evropi pa je zlorabljen, je še dejal Krek.