Dol pri Ljubljani

Alojzij z ultralahkim letalom "strmoglavil" na sosedo Ivanko

S.S.
14. 3. 2019, 19.30
Posodobljeno: 14. 3. 2019, 20.38
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začel predobravnavni narok za 72-letnega Alojzija Šimenca iz Dola pri Ljubljani, ki je oktobra 2016 z letalom strmoglavil na sosedo in jo hudo telesno poškodoval.

Arhiv Svet24
Nesreča Alojzija Šimenca v Dolu pri Ljubljani.

Nesreča se je zgodila 16. oktobra 2016 okoli 15. ure v Dolu pri Ljubljani, ko je upokojeni strojni ključavničar in kmet po opravljenem poletu s svojim ultralahkim letalom znamke Qualt 201R med pristajanjem z levim krilom zadel Ivanko Jančar, medtem ko je Ivana Musi pravočasno odskočila v rastje. 

Nad sosedi priletel kot strela z jasnega

Sprehajalki, sicer sosedi Alojzija Šimenca, sta bili na makadamski cesti, ki poteka neposredno ob vzletišču, vendar nista vedeli, da je vzletišče v uporabi, saj ga Šimenc ni ustrezno označil, kot to velevajo zakoni. Na vzletišču Šimenc prav tako ni imel osebe, s katero bi po zakonu moral imel vzpostavljeno radijsko zvezo. Obtožnica ga bremeni kaznivega dejanja ogrožanja posebnih vrst javnega prometa, za kar sta v primeru povzročitve hude telesne poškodbe predvideni kazen do pet let zapora in prepoved vožnje. 

PGD Ribnica
Nesreča ALojzija Šimenca.

Šimenc sicer letala ne vozi več, po tem, ko je kot strela z jasnega skoraj pokosil sosedi, je čez eno leto, oktobra 2017, spet poletel in spet “strmoglavil” med pristajanjem na vzletišču v Ribnici. Tokrat je letalo povsem razbil, pristal v polju kakih sto metrov od vzletišča in se v nesreči lažje poškodoval.

Rad bi, da se postopek čim prej konča

»Zalo rad bi, da se zaključi ta postopek. Ne morem pa kar tako priznati, če ne vem, kaj me potem čaka …« je dejal obtoženi Šimenc, ko ga je sodnica Lea Habjanič vprašala, ali prizna očitke po obtožnici. Ko pa mu je tožilka, ki sprva ni imela kaznovalnega predloga, v primeru priznanja krivde ponudila pogojno obsodbo na leto in pol zapora s preizkusno dobo treh let in prepoved vožnje letala za dobo enega leta, je 72-možakar kar precej zastrigel z ušesi, čeprav mu je njegov zagovornik Michail Rotte sugeriral, naj krivde ne prizna. Po krajšem pogovoru obtoženca z odvetnikom je Rotte potem predlagal, da se predobravnavni narok preloži »zaradi podrobnejšega posveta s stranko«. Sodnica Habjaničeva mu je ugodila, tako da se bo narok nadaljeval prihodnji torek.

Oškodovanka zahteva odškodnino

Na obravnavi sta bili prisotni tudi oškodovanka Jančarjeva in njena prijateljica Musijeva. Jančarjeva je pojasnila, da je za poškodbe dobila odškodnino od zavarovalnice, ob tem pa je za zdaj priglasila še premoženjskopravni zahtevek v skupni višini 8000 evrov, in sicer za stroške odvetnice 4000 evrov, za duševne bolečine, stres in travme pa še 4000 evrov. Kot je pojasnila 67-letnica, je bila tri mesece v bolnišnici, krilo letala ji je polomilo 11 reber, odstraniti so ji morali vranico. Danes jo je strah hoditi po cesti, zaradi skoraj tragične nesreče jo tlačijo more.