Požar na dan žena

FOTO: »Vse sem imela novo, bilo je kot v pravljici«

Janja Ambrožič/Dolenjski list
15. 3. 2019, 06.45
Deli članek:

Rdeči petelin nikoli ne počiva. V petek okoli poldneva je zagorelo ostrešje hiše Kuharjevih v Črneči vasi, lučaj od Kostanjevice na Krki. Pozno popoldne istega dne, ko smo se oglasili pri družini, ki živi v neposredni bližini lani obnovljenega stražnega stolpa iz 15. stoletja, je bil požar že pogašen.

J.A./Dolenjski list
Vodja intervencije Robert Zagorc.

Rešili so večino pohištva, ki so ga hitro iznesli, pa tudi kopalnica je bila vsaj na prvi pogled videti še uporabna. Intervencija je bila zelo zahtevna, saj so v hišo morali vstopiti skozi streho.

Gasilci, vaščani, sorodniki in domači so hitro priskočili na pomoč. Odstranjevali so posledice požara, streho so ob našem obisku ravno pokrivali s folijo. Že na prvi pogled je bilo videti, da je škoda velika. Hišo so obnovili pred približno desetimi leti, v mansardi je živela Olga Kuhar, v sosednji hiši si je svoj dom uredil sin Matej z ženo Andrejo.

Zgrabila torbico in tekla ven

»Babi je bila dopoldne pri meni na kavi, potem je šla domov in kot vsak dan zakurila centralno. Kmalu sem zaslišala, da nekaj poka, in ko sem stopila na balkon, sem videla, da gori polovica strehe na njeni hiši. Istočasno je na svoj balkon prišla babi,« se je prvih trenutkov, ko sta ugotovili, da gori, spominjala Andreja. Takoj je poklicala gasilce.

»Samo torbico sem zgrabila in tekla ven. Nisem si mislila, da bo tako hudo,« je za Dolenjski list povedala Olga, skromna, topla gospa. Bila je močno pretresena. »Vse sem imela novo, stanovanje je bilo kot v pravljici,« je dodala pod vtisom čustev in pogledovala k hiši.

J.A./Dolenjski list
Na traktorske prikolice so naložili v požaru uničene stvari.

Sreča, da je zagorelo podnevi

Sina Mateja takrat, ko je zagorelo, ni bilo doma, je pa prihitel takoj, ko je lahko. »Prvi so začeli gasiti vaščani, v 15 minutah so bili tukaj gasilci. Imamo ogromno gasilnih aparatov pri hiši, a si z njimi niso mogli pomagati, ker ni bilo mogoče priti zraven. Poleg tega je še močno pihalo. K sreči imamo hidrant nasproti hiše,« je pojasnil in pristavil, da je bila sreča v nesreči ta, da je zagorelo podnevi, sicer je vprašanje, kako bi se vse skupaj končalo.

Skupaj smo si ogledali mansardno stanovanje oziroma tisto, kar je ostalo od njega: ostrešja in večine mavčnih stropov ni bilo več, saj jih je uničil ogenj in so jih do takrat v večini že odstranili ter naložili na prikolice.

J.A./Dolenjski list
Že nekaj ur po požaru so se lotili odstranjevanja ožganih delov stropa.

Pohvaljena policista

Zelo sta se izkazala tudi policista PU Novo mesto, ki sta med prvimi prišla na kraj. Poskrbela sta za varnost in skupaj z ostalimi iz stanovanja nosila pohištvo.

Izvedeli smo, da so rešili večino pohištva, ki so ga hitro iznesli, pa tudi kopalnica je bila vsaj na prvi pogled videti še uporabna.

Težak dostop

Vodja intervencije Robert Zagorc iz PGD Prekopa, sicer tudi poveljnik občinskega gasilskega poveljstva, je povedal, da so poziv dobili ob 11.50, izvozili so v šestih minutah.
»Ko smo prišli na kraj, je bil požar že razvit, ogenj je šel že skozi streho ven. Takoj smo začeli intervencijo, težave so bile predvsem v tem, ker je bila streha pokrita s pločevino. To je pomenilo težak dostop, saj jo je bilo treba žagati in trgati. V prostore smo vstopili skozi streho. Bila je kar zahtevna intervencija,« je ocenil Zagorc in dodal, da so bili z vodo zelo racionalni, da ne bi po nepotrebnem dodatno uničili objekta. Posredovali so gasilci PGD Kostanjevica na Krki, Prekopa, Podbočje, Leskovec in PGE Krško.
Še isti dan so streho začasno pokrili s folijo, da dež, ki so ga vremenoslovci napovedovali za začetek tedna, ne bi naredil dodatne škode, potem pa se bodo Kuharjevi lotili sanacije. »Najprej bo treba narediti streho, potem pa počasi naprej,« je odločno dejal Matej.

Zbrala se je vsa vas

Intervencija je bila zelo zahtevna, saj so v hišo morali vstopiti skozi streho.

V tem primeru se je znova pokazalo, koliko je vredna solidarnost. Pri Kuharjevih se je zbrala vsa vas, vsakdo je pomagal, kolikor je lahko, prav tako gasilci, ki sodelujejo pri vseh takšnih in podobnih akcijah. Še več, izvedeli smo, da sta se zelo izkazala tudi policista Policijske uprave Novo mesto, ki sta bila verjetno ob izbruhu požara nekje v bližini, saj sta med prvimi prišla na kraj. Kot je povedala Andreja, sta najprej poskrbela za varnost, potem pa skupaj z ostalimi iz stanovanja nosila pohištvo. Vsem je družina neizmerno hvaležna.

Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto je sporočila, da njihove prve ugotovitve kažejo, da so se vžgale saje v dimniku. Po nestrokovni oceni je nastalo za približno 30.000 evrov premoženjske škode.

Ob tem velja omeniti, da smo pri Kuharjevih izvedeli, da redno skrbijo za čiščenje dimnika. Kaj je šlo torej narobe?

J.A./Dolenjski list
Matej Kuhar