Anes Selman

Tokrat so bili »krivi« stavkajoči zdravniki v BiH

S.S.
13. 3. 2019, 19.55
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču te dni spet niso dočakali pobeglega balkanskega bojevnika Anesa Selmana.

Bobo
Anes Selman je svojo navzočnost znova opravičil z zdravniškim opravičilom.

V prazno je izzvenel še peti poskus predobravnavnega naroka za Anesa Selmana, ki je bil na prvem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik med četverico, ki so jo sodniki spoznali za krivo vpletenosti v mednarodno trgovino s kokainom. Ker pa tožilstvo zanj pred izrekom sodbe ni zahtevalo pripora, je izkoristil priložnost in pobegnil v rodno BiH, kjer je dočakal zanj ugodno odločitev slovenskega ustavnega sodišča, ki je razveljavilo obsodilno sodbo in primer vrnilo v ponovno odločanje. A sodnica Andreja Sedej Grčar z vabili obtožencu na obravnavo nekako nima sreče.

Tožilstvo zahteva izvedenca

Včeraj je ob začetku naroka pojasnila, da je vabilo prevzel, ni pa poslal ustreznega opravičila. »Veste, kje je?« je potem vprašala Selmanovega zagovornika, odvetnika Aleša Paulina. »Seveda, v Bosni,« je mirno odvrnil Paulin in pojasnil, da je njegovo zdravstveno stanje še vedno slabo, ponovno je obiskal zdravnika, ker pa zdravniki v BiH že nekaj časa stavkajo, ni mogel pridobiti ustrezne dokumentacije glede svojega zdravstvenega stanja in je poslati v Slovenijo. Ima pa Selman po besedah zagovornika »pokrite« izostanke do konca marca. Sodišče je v nadaljevanju odločilo, da mora Selman v Ljubljano zdravstveno dokumentacijo posredovati v roku 15 dni. Potem bo Selmana na predlog tožilke Mateje Gončin poskušal pod drobnogled vzeti sodni izvedenec psihiatrične stroke, ki naj bi ocenil, ali res ni sposoben sodelovati v kazenskem postopku. Najprej v Sloveniji, če pa Selmana spet ne bo, bodo izvedenca postavili prek inštituta mednarodne pravne pomoči, da ga bo pregledal v BiH. S predlogom se je sicer strinjal tudi odvetnik Paulin, »da se ugotovi dejansko stanje«. Predobravnavni narok se je tako preložil za nedoločen čas.

Nov narok, nov izgovor?

»Tako je. Zdaj imamo še en izvid, nekoliko novejšega datuma, ki je popolnoma enak prejšnjim, vendar brez prave vsebine za to, da bi se lahko odločilo o tem, ali je obtoženi dejansko nesposoben prisostvovati glavni obravnavi, zato sem predlagala postavitev izvedenca psihiatrične stroke, ki je edini kompetenten za odgovor na to vprašanje,« je po obravnavi v izjavi za medije poudarila tožilka Gončinova. Selman bi se moral o krivdi izreči že 21. avgusta lani, vendar je v Ljubljano poslal opravičilo, da je vabilo v zapor v BiH prejel dan pred pogojnim odpustom, do konca predčasnega odpusta septembra 2018 pa ni smel prestopiti državne meje (zaradi pečanja z marihuano je bil na sodišču v Bihaću obsojen na tri leta in 10 mesecev zapora). Ko so ga konec septembra ponovno povabili na Tavčarjevo ulico, je spet prosil za preložitev naroka, ker je v BiH vložil prošnjo za nov potni list, na katerega je moral čakati tri tedne. Novembra lani so ga prvič izdale psihične težave, zgodba pa se ponavlja do danes. Kakorkoli, v zadevi Balkanski bojevnik Selmanu grozi do 15 let zapora, možakar pa ima v Sloveniji »odprt« še en kazenski postopek, in sicer zaradi ropa v sostorilstvu, za kar mu prav tako grozi do 15 let zapora.