Le še pričanje soobtoženega

Sojenje za primer brutalne smrti jeseniškega brezdomca tik pred koncem

S.S.
11. 3. 2019, 20.37
Deli članek:

Na sojenju zakoncema Kleindienst za smrt jeseniškega brezdomca Matevža Muzge Potočnika čakajo le še na pričanje soobtoženega Alena Lovića.

STA
Obtoženi Franc Kleindienst.

Na kranjskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje zakoncema Francu in Glorii Kleindienst, ki jima obtožnica očita povzročitev posebej hudih telesnih poškodb, ki so v smrt pahnile njunega znanca Matevža Muzgo Potočnika. Sodišče čaka le še na pravnomočnost izrečene kazni in zaslišanje soobtoženega Alena Lovića, ki je krivdo že priznal.

Tožilstvo zakonca Kleindienst bremeni, da sta septembra lani skupaj z Lovićem do smrti pretepla jeseniškega brezdomca. Lović je januarja na predobravnavnem naroku kaznivo dejanje priznal, a izpostavil, da je deloval pod vplivom alkohola in Kleindienstovih. Sodnica Andrijana Ahačič pa mu je v skladu s predlogom tožilstva izrekla sedemletno zaporno kazen. Lović se je potem na izrečeno kazen pritožil. Seja ljubljanskih višjih sodnikov je bila predvidena za prejšnji četrtek, vendar obdolženega pravosodni policisti zaradi kadrovske podhranjenosti niso prepeljali na sodišče. Ponovno bo vabljen ta četrtek.

STA
Brutalnega pretepa je obtožena tudi Gloria Kleindienst.

Zaslišanje Lovića edini preostali dokaz

V sojenju zakoncema Kleindienst morajo počakati na odločitev višjega sodišča in pravnomočnost izrečene kazenske sankcije Loviću, da ga bodo potem lahko zaslišali kot pričo v postopku, ki teče zoper Kleindienstova. Zaslišanje Lovića je praktično še edini preostali dokaz, ki ga nameravajo na sodišču izvesti. V pričakovanju, da bo Lovićeva kazen v roku treh tednov pravnomočna, je sodnica Ahačičeva naslednji narok na kranjskem sodišču razpisala za 27. marec, ko že načrtuje tudi zaključek sojenja.

Zagrožena kazen: do 15 let zapora

Pokojni in obdolženci so bili dobri znanci, njihov odnos pa naj bi pogosto prehajal od prijateljskega k sovražnemu in nazaj. Na tragični dan so se po ugotovitvah tožilstva v nastanitvenem objektu sprli, domnevno zato, ker Potočnik ni hotel takoj postreči štrukljev, ki jih je kuhal. Verbalni obračun je prerasel v fizičnega, v katerem je pokojni utrpel udarce in kar 65 brc. Obdolžene je tožilstvo sprva bremenilo kaznivega dejanja uboja v sostorilstvu, vendar ker ni bilo izkazanega namena, da so želeli oškodovanca ubiti, jim zdaj očita povzročitev posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt, za kar je zagrožena kazen od treh do 15 let zapora.